latinica  ћирилица
13/05/2021 |  13:16 ⇒ 13:35 | Аутор: СРНА

Обиљежен Дан Војске и 27. Моторизоване бригаде

У Дервенти је данас обиљежен Дан Војске Републике Српске и 27. Моторизоване бригаде, која је учествовала у ослобађању Посавине, пробијању коридора, али и у одбрани Теслића, Власенице и других мјеста у Српској.
Дервента - обиљежен Дан ВРС - Фото: СРНА
Дервента - обиљежен Дан ВРСФото: СРНА

Тим поводом служен је парастос и положени су вијенци испред спомен-обиљежја за 608 погинулих бораца Војске Републике Српске, а потом је уприличен и свечани пријем.

Предсједник Предсједништва градске Борачке организације Чедо Вујичић појаснио је да је 27. Моторизована бригада од 13. маја 1992. године била у саставу Војске Републике Српске /ВРС/ и једна је од највећих бригада Првог крајишког корпуса.

Он је навео да је 27. Бригада имала 438 погинулих бораца, 72 борца су страдала у другим околностима, а 13 је нестало и још нису пронађени.

- Много је лакше набројати и рећи ратишта гдје борци 27. Бригаде нису били. Учествовали су у најзначајним борбама, а највећи допринос је дат ослобађању окупираних дијелова Посавине, пробијање Коридора, спасу српског становништва на подручју општина Теслић, Власеница и других општина - рекао је Вујичић.

Он је истакао да је ВРС стварала Републику Српску и да нико ни у једном тренутку нема право да заборави или занемари ту чињеницу.

- Често оптерећни бригама и проблемима заборавимо како је то значајан чин био стварања државе, јер не пружа се свакој генерацији прилика да створи државу. Ова генерација је створила државу, нажалост како то на нашим просторима бива, платила је веома високу цијену - рекао је Вујичић.

Градоначелник Дервенте Милорад Симић истакао је да слободу треба очувати, као и Републику Српску, за коју су и борци из Дервенте дали животе.

- Данас смо на достојанствен начин обиљежили Дан Војске Републике Српске и Дан 27. Моторизоване бригаде и поносим се да сам био војник те јединцие. Поносим се да у Дервенти са стране српске војске није било злодјела, то је велика ствар, људи су бранили кућни праг да би опстали овдје - истакао је Симић.

Он је додао да годинама настоји да развије толераницију, да се људи не разликују по имену и презимену него по томе ко је добар и лош.

- Волимо људе који су радни, показали смо да се у Дервенти може запослити, да још има простора да у континуитету обнављамо град. Знамо да смо послије Вуковара једна од најстрадалнијих локалних заједница, али обновило се и скоро да се не виде трагови. Отишли смо и даље од оног што је Дервента била и добили статус града - рекао је Симић.

Вијенце су данас положили градоначелник Симић, предсједник Скупштине града Мирко Земуновић, делегације борачке организације из Дервенте, Брода и Прњавора, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Удружења ратних заробљеника и Удружења ратних војних инвалида "1991- 1995".

Вијенце су положила и делегација Удружења грађана "Ветерани Републике Српске" и Организације старјешина ВРС, делегација СУБНОР-а, као и делегација бројних политичких партија.

Организатор овог догађаја је градска Борачка организација.