latinica  ћирилица
13/05/2021 |  17:23 | Аутор: СРНА

Захарова: Не одлучује само једна држава о повлачењу КФОР-а

Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова рекла је да не одлучује само једна држава о повлачењу КФОР-а са Косова и Метохије, те да је то колективна одлука.
Марија Захарова (фото: @MID_RF) - Фото: Тwitter
Марија Захарова (фото: @MID_RF)Фото: Тwitter

- Постоје одређене структуре које дају пуномоћи и шаљу мисије у регионе. То се не дешава спонтано, стране то усаглашавају - прокоментарисала је Захарова могућност одласка КФОР-а са Косова и Метохије коју је раније данас поменуо предсједник Србије Александар Вучић.

Према њеним ријечима, у оквиру тих структура и механизама се разговара и доносе одлуке.

- То није одлука једне државе, већ се доноси колективно, у складу са међународним правом. У том оквиру и треба разговарати о овим питањима - изјавила је Захарова на конференцији за новинаре у Москви.

Када је ријеч о изјави министра спољних послова Хрватске Гордана Грлића Радмана током недавне посјете Приштини да Хрватска намјерава да формира војну базу на Космету, Захарова је навела да Москви нису познати такви планови Загреба.

- Што се тиче страног војног присуства у Покрајини, према Резолуцији 1244 Савјета безбједности УН, ту функцију обавља једино КФОР - нагласила је Захарова.

Говорећи о учесталим нападима на српске цркве на Косову и Метохији, она је истакла да су међународне мисије на Космету "обавезне да предузимају мјере за осигурање безбједности вјерских објеката и вјерника", те да Русија упорно позива на то.

Захарова је најоштрије осудила насиље радикалних Албанаца које годинама траје, а чија су мета Срби и православне светиње, преноси "Спутњик".

- То најбоље показује неодрживост косовске квазидржавности и доказује да је овај регион претворен у криминалну црну рупу на карти Европе - истакла је она.