latinica  ћирилица
13/05/2021 |  18:49 ⇒ 14/05/2021 | 10:09 | Аутор: РТРС

Састанак Додика и Мицотакиса: Српска поносна на добре односе са Грчком (ВИДЕО)

Односи Грчке са БиХ су искључиво везани за простор Републике Српске и у том погледу смо поносни на добре односе које смо имали у прошлости, рекао је за РТРС српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик након састанка са предсједником Владе Грчке Кирјакосом Мицотакисом.
Додик са Мицотакисом - Фото: РТРС
Додик са МицотакисомФото: РТРС

Додик је истакао да је грчке званичнике упознао са актуелном ситуацијом у БиХ, те указао на чињеницу да је БиХ сложена државна заједница у којој се примјењује Дејтонски мировни споразум, који је међународна заједница довела у позицију његове деградације.

Додик је захвалио за подршку и за чињеницу да Грчка није пристала да буде дио снага које су бомбардовале у оквиру НАТО пакта Републику Српску и српски народ у цјелини.

- То је нешто за шта српски народ треба да буде трајно захвалан. На састанку смо указали на потребу боље економске сарадње и у том погледу имамо добре претпосавке. Договорили да њихов замјеник спољних послова дође у Бањалуку како би успоставили бољу сарадњу - рекао је Додик.

Додик је истакао да БиХ све ове године живи искључиво због међународног аранжмана.

- То се огледа кроз чињеницу да постоји високи представник и да у Уставном суду имате стране судије. Ми јесмо за евроинтеграцие, али сматрамо да земља под медђународним протекторатом тешло може да испуни услове. а то да је суверена и стабилна, а БиХ није ни једно ни друго - додао је Додик.

Истакао је да су критеријуми за улазак у ЕУ високо постављени и да БиХ то тешко може да постигне.

Додик је рекао да су разговарали и о НАТО-у.

- Што се тиче НАТО-а, ја сам своје саговорнике упознао с тим да Срби не могу да прихвате чланство у НАТО имајћи у виду да су Срби бомдардовани и указао сам на дупле међународне стандарде у погледу Космета и Српске - закључио је Додик за РТРС.