latinica  ћирилица
13/05/2021 |  21:33 ⇒ 14/05/2021 | 11:11 | Аутор: РТРС

Каталина: Ганић је био идејни творац напада на колону ЈНА у Добровољачкој (ВИДЕО)

Ејуп Ганић је био идејни творац напада на колону ЈНА у Добровољалкој улици, а Јован Дивјак извршитељ на терену, поручио је Ратко Каталина, бивши пуковник ЈНА, у нашој емисији Печат.
Ратко Каталина - Фото: РТРС
Ратко КаталинаФото: РТРС

- Тог 2. маја био је општи напад "Зелених беретки" на ЈНА. Алија Изетбеговић се враћао из Лисабона, а прије његовог слијетања Сарајево је горјело. Напали су нашу касарну, али и нека српска насеља. Алија је био вани, он је најавио да ће слетјети навече, тада је ЈНА држала аеродром. Напали су Дом ЈНА убили су једног потпуковника, потом још једног шофера и једног старјешину који је превозио храну за војску. Напали су  и команду - свједочи Каталина.

 Он је додао да је генерал Кукањац послао војнике из Заштитног пука који су требали да ослободе Дом ЈНА, међутим упали су у засједу код Скендерије.

- Нису имали никакву шансу, дочекало их је на хиљаде припадника Зелених беретки - каже Каталина.

А, напад у Добровољачкој слиједи 3. маја, и све је имало увертиру, јер су пресретнуте депеше, које су говориле о нападу.

- У Предсједништву се воде припреме како да се нападне колона, да се све разоружа. Једна страна преговора о мирном пресељењу, а друга са Ејупом Ганићем како напасти колону, и то онда када се одвоји Алија Изетбеговић, да се пресјече колона. "Колону напасти, не дозволити да било шта стигне у Лукавицу, разоружати, и одузети све", гласила је депеша, коју су примиле 15 јединица, које су напале само колону. Одлазим у канцеларију код Кукањца, и кажем му шта се дешава. Алија Изетбеговић устаје и каже: "Ја сам управо ту, да се то не деси". А десило се у наредних пола сата - прича пуковник Ратко Каталина, помоћник Милутина Кукањца за безбједност.

Напад на колону десио се чим је Алија Изетбеговић сјео у ауто и кренуо према Предсједништву.

- Алија је тада рекао Кукањцу, да он се ништа не пита, да га нико не слуша. Пресјекли су колону. Јован Дивјак је био помоћник Ганићу, и он је рализовао све оно што је он наредио, дакле напад на колону - присјећа се Каталина.

Каталина је и сам тешко рањен у том нападу.

- Почели су нас заробљавати, доста наших војника лежало је на цести. И сматрали смо да не треба да се бунимо, да их додатно не изазивамо, да спасимо животе. Прво су нас малтретирали, тукли, тада сам добио метак у леђа, прострелна рана. - истиче Каталина.

Као и многи, не вјерује да ће правда стићи одговорне за све оно што се дешавало почетком маја у Сарајеву.  

- Правда је једно, а судске одлуке друго. Од истине се не може побјећи, али тешко ћемо доћи до пуне правде. Неће они сами себи судити, како да оптуже Ганића. Од те правде нема ништа - закључио је Ратко Каталина.