latinica  ћирилица
14/05/2021 |  07:31 ⇒ 10:09 | Аутор: РТС

Масовно бомбардовање сјевера Газе; Израел: Није почела копнена инвазија

Израелске одбрамбене снаге уз помоћ авиона, хеликоптера и других летјелица, као и тенкова и разних артиљеријских батерија масовно бомбардују сјеверни дио Појаса Газе. Истовремено, демантована је вијест да је почела и копнена офанзива израелских трупа.

Израелска војска појаснила је да њене трупе нису ушле у појас Газе као што је раније изјавила, оптужујући за забуну проблем "интерне комуникације".

Медији су претходно јавили да је израелска војска саопштила да су копнене снаге започеле напад на Појас Газе. 

Ваздушни удари и даље не значе копнену инвазију, иако је ријеч о највећој серији напада које је до сада извео Израел током посљедњих сукоба.

Медији палестинског покрета Хамас тврде да је Израел извео више од 150 ваздушних удара за само неколико минута.

У претходна четири дана у Гази је погинуло најмање 109 људи, укључујући 29 дјеце, рекли су палестински медицински званичници. Само у четвртак у енклави су погинула 52 Палестинца.

У Израелу је погинуло седам људи - војник који је патролирао границом Газе, пет израелских цивила, укључујући двоје дјеце и индијски радник, саопштиле су израелске власти.

Сукоби су се интензивирали упркос напорима у посредовању египатских преговарача који су лично разговарали са обје стране.