latinica  ћирилица
14/05/2021 |  07:40 ⇒ 08:50 | Аутор: СРНА

Структурални дијалог без резултата због опструкција СДА

Структурални дијалог о реформи правосуђа у БиХ, у који су многи полагали велике наде, а званично је почео прије десет година у присуству високих европских званичника, није дао резултате због опструкција са бошњачке стране, првенствено из централе СДА, сматрају саговорници Гласа Српске.
Судија - Фото: илустрација
СудијаФото: илустрација

Савјетник српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милан Тегелтија рекао је да је структурални дијалог започет са добром намјером, али није дао никакав резултат, а искључиву одговорност за то сноси СДА, која није прихватила ништа већ је минирала дијалог да не би било никаквог договора.

- СДА није прихватала чак ни оно о чему је постигнут компромис па чак ни претходно усаглашене приједлоге представника ЕУ, попут Закона о судовима у БиХ и низа других рјешења - навео је Тегелтија, који је био један од актера у том дијалогу у вријеме мандата у Високом судском и тужилачком савјету.

Сличан став о судбини дијалога дијели и професор права Витомир Поповић, који је, такође, био учесник преговора о стању у правосуђу.

И он је мишљења да структурални дијалог није дао никакве резултате.

- Рекао бих да имамо горе стање него када је покренут дијалог - рекао је Поповић.

Тај процес је почео 13. маја 2011. године из Бањалуке у којој је тада била и високи представник за спољну политику и европску безбједност Кетрин Ештон.

Трн у оку Српске и тада су били Суд, Тужилаштво и Уставни суд БиХ, што су и пренијели званичницима ЕУ.

Прва рунда разговора у оквиру структуралног дијалога одржана је 6. јуна 2011. године у Сарајеву, а процес је отворио тадашњи европски комесар за проширење Штефан Филе.

Посљедња рунда разговора одржана је прије готово три године и од тада није одржан ниједан састанак министара правде под покровитељством ЕУ.

Разговори су закочени након што је замјеник министра правде Незир Пивић /СДА/ у јулу 2018. године одбио да разговара о питању тзв. проширене надлежности Суда БиХ, а прећутну подршку за опструкцију цијелог процеса добио је од представника ЕУ, подсјећа Глас Српске.