latinica  ћирилица
14/05/2021 |  07:55 ⇒ 07:55 | Аутор: СРНА

Синод СПЦ о датуму одржавања Сабора

Свети Синод Српске православне цкве засједаће данас у Београду и донијети одлуку о тачном датуму и мјесту засједања Светог Архијерејског Сабора СПЦ, речено је Срни у информативној служби СПЦ.
СПЦ (Фото: СПЦ) -
СПЦ (Фото: СПЦ)

У тој служби су навели да ће након засједања Синод изаћи са одлуком и званичним саопштењем о датуму и мјесту одржавања Сабора.

Раније је најављено да ће на Сабору СПЦ бити бирана три нова епископа на упражњења мјеста у Митрополији црногорско-приморској, Епархији ваљевској и Загребачко-љубљанској.

Митрополија црногорско-приморска нема епископа од октобра прошле године, када је преминуо митрополит Амфилохије, а за администратора Митрополије је постављен владика Јоаникије, који важи и за најозбиљнијег кандидата за мјесто новог митрополита.

Епархија ваљевска је без епископа од марта 2020. године када је преминуо епископ Милутин, а мјесто митрополита загребачко-љубљанског упражњено је од када је владика Порфирије изабран за патријарха српског.

Епископе Сабор бира из монашког или мирског свештенства једногласно или већином гласова, а потребно је да Сабору присуствује најмање двије трећине владика.