latinica  ћирилица
14/05/2021 |  09:16 ⇒ 09:52 | Аутор: СРНА

Ивана Павловић - из породичног малињака до свјетског избора за Мис туризма

Акценат мог наступа на свјетској смотри љепоте биће на представљању природних љепота, културе и људи, а посебно екологије и туристичких изазова и потенцијала ријеке Дрине, најављује Братунчанка Ивана Павловић, која је недавно изабрана за мис туризма БиХ за 2021. годину.
Ивана Павловић - Мис туризма БиХ - Фото: СРНА
Ивана Павловић - Мис туризма БиХФото: СРНА

Двадесетогодишња Братунчанка Ивана Павловић недавно је изабрана за мис туризма БиХ за 2021. годину и у септембру ће учествовати на избору за Мис туризма свијета који ће бити одржан у Кини.

Ивана је прошле године завршила гимназију. Није уписала факултет због породичних обавеза, односно рођења сестре и жеље да помогне родитељима, али и да заврши писање романа, те настави са учењем страних језика, што јој је хоби и за шта посједује посебан дар.

Она каже да је самостално научила осам језика и да жели да усавршава то знање - да научи да их говори течно и добије сертификате.

Према њеним ријечима, на избор за Мис туризма БиХ пријавила се без великих амбиција и са жељом да годину коју проводи код куће у вријеме ограниченог кретања и активности због вируса корона обогати неким новим садржајима и искуством.

- Пријавила сам се за избор, али нисам очекивала висок пласман и квалификовање међу 10 најбољих, а камоли побједу. Жеља ми је била да мало промијеним свакодневну монотонију која се састоји од учења и кућних обавеза, те да слободно вријеме усмјерим на неке нове активности које ће ми донијети ново искуство и омогућити неки вид усавршавања - прича Ивана.

Ипак, у веома јакој конкуренцији она је проглашена најбољом, односно најљепшом у БиХ.

- Ово је за мене лијеп доживљај и успомена, али уједно и одговорност јер, када изађете са лентом на којој пише име државе више не представљате себе него државу - каже ова дјевојка.

Она истиче да је овогодишњи избор за мис свијета посвећен туризму јер је та привредна грана претрпјела огромну штету због вируса корона и рангирана је као четврта по значају у свијету, а због епидемиолошке ситуације ова смотра је још више добила на значају.

- Акценат мог наступа на свјетској смотри љепоте биће на представљању природних љепота, културе и људи, а посебно екологије и туристичких изазова и потенцијала ријеке Дрине, чијих је 68 километара лијеве обале у општини Братунац, гдје је и јединствено излетиште Рајска плажа, која је посебна атракција и изазов за туристе - наводи Павловићева.

Ова скромна дјевојка сматра да је већ остварила велики успјех пласманом на свјетско такмичење, те додаје да иде у Кину да остави што бољи утисак и што успјешније представи земљу и свој Братунац, који јој је пружио подршку за припреме.

Она очекује и подстицај виших инстанци власти БиХ за квалитетно представљање на свјетском избору за мис туризма.

Прве јавне наступе имала је као члан Аматерског позоришта "Милица Топаловић" из Братунца и за себе каже да је прво писац па онда мис.

Ивана од дјетињства пише поезију и истиче да је награђивана на неким литерарним и пјесничким конкурсима, те да јој је то био подстицај да настави са писањем, што јој је прерасло у навику и хоби.

Она наводи да је одлучила да се опроба и у прози и да ће ускоро завршити писање романа под насловом "Ти ћеш бити свјетлост у мом животу", који говори о једном успјешном братуначком спортисти чију је каријеру прекинуо рат, те прати његов живот и након тога до овог времена.

Мис туризма за себе каже да је једноставна дјевојка из народа која се већ 10 година бави бербом малине у породичном малињаку и жали што, ради припрема за наступ у Кини, овог љета неће моћи да помогне родитељима у берби.

- Од девете године радим у малињаку. То је напоран посао и поштена зарада до које се долази радом и знојем у прашини, али се тога не стидим и тако желим да се представим на свјетској смотри за љепотицу туризма - говори Ивана.

Млада Братунчанка наглашава да ће уложити максимум да што успјешније наступи на избору за мис туризма свијета, али да себе у будућности види као писца.

Осим жеље за успјехом и упознавањем Кине, након тог такмичења Ивана жели да настави школовање.

- Моје интересовање је књижевност. Желим да упишем и завршим студиј књижевности јер ће ми то знање користити у списатељском послу којим желим да се бавим - каже мис туризма БиХ.