latinica  ћирилица
14/05/2021 |  10:24 ⇒ 10:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Од поноћи у Хрватској изборна тишина

У Хрватској у поноћ ступа на снагу изборна тишина уочи локалних избора који ће бити одржани у недјељу.
Избори у Хрватској (фото:Fena) -
Избори у Хрватској (фото:Fena)

Државна изборна комисија позвала је све учеснике и медије да поштују изборну тишину или ће у противном бити санкционисани.

За кршење изборне тишине предвиђене су новчане казне које се крећу од 3.000 куна за појединца до пола милиона куна за правно лице, односно политичку странку.

Кандидати који прекрше изборну тишину биће кажње од 10.000 до 30.000 куна. Иначе, са локалну извршну и представничку власт кандидовано је више од 38.000 кандидата, нешто мање него прије четири године.

Данас се очекују посљедње поруке кандидата грађанима. Бирачи у недјељу бирају кандидате за предсједника општина и градског вијећа, као и за жупанијске скупштинске и општинске начелнике, градоначелнике и жупане и њихове замјенике из редова националних мањина и хрватског народа у општинама гдје су Хрвати мањина.

На дан локалних избора, држављани Хрватске с правом гласа моћи ће да уђу у земљу, без обзира на то из које државе долазе.

Долазак у Хрватску из трећих држава због гласања сматраће се доласком из неодложних личних разлога за особе које имају право гласања на локалним изборима у Хрватској, а ријеч је о особама које нужно морају имати пребивалиште у Хрватској.

Они ће бити изузетак од одлуке о привременој забрани и ограничавању преласка преко границе и не морају да имају потврде о тестирању на вирус корона или потврде да су вакцинисани.

За особе које долазе по том основу важиће правило да не смију да се задржавају у Хрватској дуже од 12 часова, а у противном ће над њима бити примијењен епидемиолошке мјере.