latinica  ћирилица
14/05/2021 |  10:34 | Аутор: СРНА

Злочин је и заташкавање истине о отетим и убијеним

Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију саопштила је да је заташкавање злочина такође злочин и да ће Србија наставити да од Приштине и међународне заједнице захтијева да судбина отетих и несталих Срба буде расвијетљена.
Удружење породице киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији -
Удружење породице киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији

Поводом 23 године од отмице првог Србина на Косову и Метохији Жарка Спасића, из Канцеларије наводе да Спасићеви отмичари нису пронађени и приведени правди, те да ниједна међународна организација и нико од представника привремених институција на Косову и Метохији није понудио одговоре о његовој и судбини многих других Срба.

- Захтијевамо наставак спровођења истраге о свим несталим лицима, једнака права за све жртве, без обзира на вјеру и нацију. Наставићемо да трагамо и за отмичарима, који имају име и презиме, и да инсистирамо на њиховом кажњавању, јер заташкавање злочина је такође злочин - истиче се у саопштењу.

Наглашава се да постоји заједничка одговорност да се процес помирења на Косову и Метохији заснива на истини о злочинима и проналажењу одговорних и додаје да ће од процеса расвјетљавања судбине несталих у великој мјери зависити и процес помирења у региону.

Србија ће наставити да се сјећа својих страдалих сународника, али и да трага за истином и правдом за отете и убијене и за њихове породице, које имају право да знају шта се десило са њиховим најмилијима, поручује се у саопштењу.

Данас су 23 године од кад су терористи злочиначке ОВК киднаповали Жарка Спасића, рудара копа Белаћевац, након чега је услиједио низ отмица и убистава Срба на Космету, саопштило је Удружење.

Из Удружења подсјећају да је Жарко Спасић био и први Србин затворен у логору Ликовац у Дреници, којим је командовао Фатмир Љимај.