latinica  ћирилица
14/05/2021 |  11:31 ⇒ 11:58 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Војна вјежба на Мањачи не утиче на неутралност Српске

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас, у вези са најављеном заједничком војном вјежбом Оружаних снага БиХ и Војске САД на Мањачи, да не види ништа спорно нити лоше, поготово што та вјежба не утиче на неутралност Републике Српске.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

- Ако су надлежне институције у БиХ дале сагласност за ту активност, не видим разлог зашто и они који имају неутралност не би могли ту да учествују, а за то има примјера колико хоћете. Овдје ће и Србија да има вјежбе, а ми ни са њима немамо никакав пакт, никакав савез, тако да не видим у томе ништа лоше - рекао је Чубриловић за телевизију Н1.

Ако су намјере коректне, истакао је он, и ако не постоји неки други циљ, онда је све у реду, али ако неко има неке друге или више информација о томе, тај треба да да свој суд.

Према његовим ријечима, војска се мобилише код свих елементарних непогода, као што је то било 2014. године када су БиХ погодиле историјске поплаве и када је показан заиста висок ниво ефикасности војске, као веома добродошле организације у тим условима.

Оружане снаге БиХ, а поготово ова три пука која баштине традиције свог народа, заиста нису оспособљене за неку мобилизацију на коју ви циљате, на неку "оружану побуну". Војска своју улогу има и у мирнодопским условима и добро је дошла, али рачунати овдје на војску као на неку оружану силу, заиста је бесмислено, поручио је предсједник Народне скупштине Српске.

Чубриловић је оцијенио да је у вријеме великих поплава 2014. године остварена успјешна сарадња војних јединица и институција и других сегмената друштва из различитих дијелова БиХ који су пружили помоћ становништву поплављених подручја, посебно у добојској регији.

- И лично сам се у увјерио да је то добро функционисало, јер сам и сам био тада на терену, тако да могу оцијенити да су на ефикасан начин спасени многи животи и имовина - рекао је Чубриловић.

Он је закључио да војска заиста јесте оружана сила, али у БиХ она се искључиво користи у мирнодопске сврхе.