latinica  ћирилица
14/05/2021 |  11:48 ⇒ 12:27 | Аутор: РТРС

Вратили се из Аустрије у Бијељину: Баве се пољопривредом, туризмом... (ВИДЕО)

Милорад Марковић прије неколико година са супругом из Аустрије вратио се у родни крај и покренуо пољопривредну производњу и туристичку дјелатност.
Изчетиште Љељенча (Фото: Bijeljina Danas) -
Изчетиште Љељенча (Фото: Bijeljina Danas)

На имању од десет хектара данас има велики воћњак и шуму. Узгаја и поврће и ратарске културе, а на додатних шест хектара је уређено излетиште које изнајмљује посјетиоцима.

Иако је живот у аустријској престоници пружао бројне предности Марковић је одлучио да се врати у Бијељину и да унаприједи и оплемени наслијеђено имање. Поред пшенице и кукуруза, које заузимају највећу обрадиву површину, засадио је и шљивик, а у башти и пластенику производи поврће.

Марковићи сваке године произведу око 12 тона шљиве. Највећим дијелом воће продају прерађивачкој индустрији и производе ракију за сопствене потребе. Формирали су комерцијално излетиште што им је допунска туристичка дјелатност. На око шест хектара земљишта направљено је језеро да би се гости могли бавити спортским риболовом, неколико спортских терена, хладњаци за сједење, простор за припрему роштиља.

- Успио сам да на 60 дулума направим три фудбалска игралишта, четири кошаркашка, два одбојкашка, терен за одбојку на пијеску, тениски терен и језеро - каже Милорад.

Милорад имање унапређује и одржава уз помоћ супруге Савке, која се највише бави садњом цвијећа и поврћа.

Сваке године Марковићи посаде око хиљаду садница различитих биљака. На њиховом имању је поред домаћих аутохтоних врста дрвећа, међу којима су врбе, букве, храст, липа, трешња и неколико врста борова и других четинара, медитеранске плодоносне и украсне биљке, али и растиње са сјевера Европе, па чак и из Канаде.