latinica  ћирилица
14/05/2021 |  12:01 ⇒ 12:02 | Аутор: СРНА

"Једино рјешење за напредак БиХ је разговор"

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је разговор једино рјешење за напредак БиХ и да се позивом Народне скупштине Федерацији БиХ на преговоре не прејудицира никакво рјешење.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

- Не реагује се на закључак са Конгреса СДА да Република Српска треба да нестане, да је геноцидна творевина, а реагује се на неке закључке који позивају на разговор и договор. Коме то смета разговор - рекао је Чубриловић.

Он је упитао да ли је рјешење то што СДА предлаже - да су Срби геноцидаши, а Српска геноцидна творевина.

- Народна скупштина Републике Српске је конкретно одговорила шта мисли о свему томе. Није рјешење позив на рат који можете да чујете са друге стране, није рјешење сваки дан прозивати да је Република Српска геноцидна творевина - рекао је Чубриловић за Н1.

Он је нагласио да треба сређивати БиХ, њене стандарде примицати стандардима ЕУ, њене односе приближавати, а не радити на раслојавању, те да не сматра да су било какве санкције у БиХ рјешење.

Чубриловић је рекао да БиХ очигледно има проблема и не функционише како је дефинисана да функционише по дејтонским принципима и на основу Дејтонског мировног споразума.

На питање због чега Федерација не жели да преговара, Чубриловић је рекао да је то питање за Федерацију и истакао да се позивом Народне скупштине да се преговара не прејудицира никакво рјешење.

- Не излази се из дејтонског оквира. Ми смо се сконцентрисали на рјешавање питања међусобних односа унутар БиХ - рекао је Чубриловић.

Чуриловић је навео да се самоопредјељење помиње само у позивању на конвенције Генералне скупштине УН и да из закључака Народне скупштине не би требало извлачити ништа негативно.

- Треба да покушамо да изнађемо рјешења око онога око чега имамо заједничко рјешења у овом тренутку, а оно око чега се не слажемо оставимо за нека друга времена и неку другу политичку гарнитуру и другу генерацију. Није рјешење позив на рат који можемо да чујемо са друге стране - истакао је Чубриловић.

Чубриловић је подсјетио на изјаву лидера највеће бошњачке странке Бакира Изетбеговића да су сви грађани Републике Српске геноцидаши.

- Да ли са таквима могу да се траже рјешења осим онога да ми предлажемо разговор, да се спусте тензије и најважније је како држава функционише, како грађани те државе живе - рекао је Чубриловић.

Он је истакао да треба све учинити да се живот грађана унаприједи колико је год могуће у овом тренутку, а не да се оставља хаос након одласка актуелних званичника са позиција.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 11. маја иницијативу за разговор и дијалог између страна Републике Српске и Федерације БиХ, као и три конститутивна народа - Срба, Хрвата и Бошњака о могућим рјешењима за БиХ.