latinica  ћирилица
14/05/2021 |  12:21 ⇒ 12:34 | Аутор: СРНА

Вучић-Пахор: Током сусрета највише о проблему промјена граница на Балкану

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је на састанку са словеначким предсједником Борисом Пахором највише ријечи било о актуелизованом проблему промјена граница на Балкану и да су они, који су мијењали границе деведесетих и Србије 2008. године, брутално лицемјерни.
Вучић-Пахор, састанак - Фото: РТРС
Вучић-Пахор, састанакФото: РТРС

Вучић је рекао да Београд инсистира да се поштују границе земаља утврђене повељом и одлукама УН, као највишим универзалним тијелом, те је додао да је многе од својих саговорника у лице питао – када су почели да примјењују тај принцип о непромјењивости граница.

- Питао сам их да није можда било 1990. или 1991. године или сте то можда кренули 1999. године или можда 2008. године када сте мјењали границе једној међународно признатој држави каква је Србија, коју сте претходно бомбардовали - рекао је Вучић на заједичкој конференцији за новинаре.

Он је додао да ће Србија покушати да се држи стварних принципа, да је за њу од пресудног значења очување стабилности и мира у региону, а да своје односе са другим темељи искључивом на принципима међународног права.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Поновио је да Србија инсистира на наставку дијалога са Приштином, јер замрзнут конфликт и остављање проблема будућим генерацијама није рјешење.

- За танго је потребно двоје. Видјећемо да ли ће бити спремни за дијалог - рекао је Вучић.

Вучић је оцијенио да Београд и Љубљана имају висок степен билатералних односа и најавио да ће учествовати на самиту Брдо Бриони у понедјељак у Словенији, као и да ће ускоро бити одржана шеста заједничка сједница влада Србије и Словеније.

Пахор је рекао да Словенија, као будући предсједавајући ЕУ, инсистира на бржем проширењу на све земље Балкана, да је то геополитичка неопходност, те да са предстојећег самита за лидере Западног Балкана у оквиру иницијативе "Брдо-Бриони" у Словенији у понедјељак буде послата та јединствена порука у Брисел.

- Ако успијемо да будемо јединствени у понедјељак и пошаљемо ту поруку у Брисел, то ће бити додатна вриједност - рекао је Пахор и навео да ће са самита у Брисел отићи једна "свјежа декларација".

Када је ријеч о промјени граница на Балкану, Пахор је рекао да не вјерује да би била могућа мирна промјена "због комплексности питања која су повезани са тим у ово вријеме на Балкану"

- Најбоље је да схватимо да је проширење ЕУ предуслов за мир и благостање на том дјелу Европе - истакао је Пахор.