latinica  ћирилица
14/05/2021 |  15:28 ⇒ 20:08 | Аутор: СРНА

Кошарац: Остварити синергију прерађивача и произвођача (ВИДЕО)

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас, након посјете фабрици за прераду кромпира "Грин група Босна" у Сребреници, да прерађивачки капацитети у Републици Српској, односно у БиХ, могу да опстану када откупљују примарну производњу од домаћих произвођача и да је то политика од које се неће одустати.
Сташа Кошарац у фабрици "Грин група Босна" у Сребреници . - Фото: СРНА
Сташа Кошарац у фабрици "Грин група Босна" у Сребреници .Фото: СРНА

- Недопустиво је да произвођачи не могу да пласирају своје производе и имају вишкове, а да прерађивачи те производе увозе. То не развија нашу економију. Потенцирао сам и данас у разговору са менаџментом ове фирме да се оријентише на домаћу производњу - истакао је Кошарац.

Он сматра изолованим случајем и тренутно оправданим увоз кромпира у овој фирми, јер се на домаћем простору не производи сорта "фонтана" за прераду, али и да је неопходно остварити синергију ове компаније са домаћим произвођачима, обезбиједити им то сјеме и обучити за производњу те врсте кромпира за коју ће имати сигурног откупљивача у овом предузећу.

- Ово је једина фирма ове врсте на западном Балкану и она има перспективу да направи трајне уговоре са произвођачима кромпира у Српској и БиХ да производе одређену врсту кромпира за њу, те да то омогући додатно запошљавање и отварање нових радних мјеста у примарној и секундарној производњи - рекао је Кошарац новинарима.

Он је указао на то да се кроз подстицајне мјере Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске могу створити услови за производњу одређене врсте кромпира за ову компанију и у Сребреници, Семберији, Лијевче пољу, Рогатици и Романији и да се том кооперацијом створи озбиљан бренд у производњи и преради кромпира у Републици Српској и БиХ.

Према његовим ријечима, потребно је да се локалне заједнице и све остале структуре укључе у изградњу система сарадње произвођача са овом фирмом која има перспективу да прерадом домаће сировине изађе на свјетско тржиште са својим производима.

Кошарац је обећао да ће ресорно министарство законски омогућити извоз домаћих прерађевина на свјетско тржиште, као што су земље ЦЕФТЕ и ЕУ.

- То је заједнички циљ свих у БиХ који треба да допринесе развоју економије, јачању и развоју примарне производње, али и прерађивачких капацитета - оцијенио је Кошарац.

Он је рекао да га радује настојање и борба општинских структура у Сребреници за отварање нових радних мјеста и запошљавање и Срба и Бошњака.

- Данас смо разговарали и о пословању и пласману производа других сребреничких фирми, али и о аграрним пројектима и улагањима јер су Сребреница и Братунац препознатљиви по производњи малине и још неких култура и то ћемо промовисати и развијати - нагласио је Кошарац и додао да је данас проистекла идеја и о организовању сајма кромпира у Сребреници.

Према његовом мишљењу, Сребреница има значајно мјесто, а опредјељење Савјета министара је да се створе услови да се она брже развија.

Кошарац је рекао да постоје озбиљни планови за развој агротуризма на сребреничком подручју у оквиру Националног парка "Дрина" и да ће ускоро са једном од организација УН бити одржан састанак о изради стратегије развоја агротуризма у овом крају.

- Национални парк и Бања Губер треба да употпуне туристичку понуду и капацитете туризма у БиХ - закључио је Кошарац.

Начелник сребреничке општине Младен Грујичић је након састанка са Кошарцем и посјете фабрици за прераду кромпира рекао да су скоро сви производни капацитети у овој општини оријентисани ка извозу и да је ова посјета значајна ради стварања услова за олакшање извоза.

- Желимо и да прерада кромпира проради пуним капацитетом, да се обезбиједи сировина на нашем подручју и Републици Српској. Општина ће подржати производњу кромпира и омогућити да се обаве анализе земљишта и да се утврди гдје је могуће организовати ту производњу која треба да, уз производњу малине, буде примарна у аграру ове општине - истакао је Грујичић.

Менаџер у овој фирми Нада Павловић рекла је да "Грин група Босна" запошљава 30 радника и да је од прошле године у власништву "Грин групе Турске" која је оживјела рад овог предузећа након неколико година застоја.

Она је прецизирала да тренутно производе помфрит, али да се спремају да прошире производну понуду.

- Прошле године смо тестирали и репарирали машине и расположиву технологију, набавили још нових машина с циљем освајања производње нових артикала и деривата од кромпира - појаснила је Павловићева.

Према њеним ријечима, на овим просторима узгаја се конзумни кромпир који не одговара за прераду, а набавили су сјеме "фонтана" и са кооперантима из Семберије засијали 34 хектара да би произвели одговарајући кромпир за прераду.

Она каже да производе пласирају у регији Бирач, те да намјеравају да прошире тржиште, али и остваре сарадњу са произвођачима кромпира из Рогатице, са Романије, из Невесиња и других крајева Српске и БиХ да почну да сију одговарајућу врсту кромпира за прераду у овој фабрици и да то постане трајна сарадња која ће произвођачима гарантовати сигуран пласман, а овој фабрици сировину за прераду.