latinica  ћирилица
14/05/2021 |  16:46 | Аутор: СРНА

Ново ублажавање мјера, од 21. јуна могућа већа окупљања

Кризни штаб за борбу против вируса корона у Србији донио је одлуку да поново ублажи епидемиолошке мјере, те најавио могућност да од 21. јуна буду организована већа окупљања.
Кризни штаб Србије - Фото: nezavisne novine
Кризни штаб СрбијеФото: nezavisne novine

Члан Кризног штаба, секретар за здравство Војводине Зоран Гојковић, рекао је новинарима послије сједнице овог тијела да је услов за одржавање таквих колективних догађаја вакцинација 50 одсто грађана Србије и да не буде раста новозаражених.

Он је навео да је донесена одлука да се могу одржавати стручни скупови до 100 људи уз поштовање дистанце и ношење маски, као и да све фризерске радње могу да раде на четири метра квадратна по особи, умјесто на девет.

- Данас смо разговарали и догађајима важним за младе. Уколико се настави пад броја новозаражених, ако изађемо из ове несигурне ситуације, а 50 одсто пунолетних грађана вакцинисаних, моћи ћемо од 21. јуна да организујемо већа колективна окупљања - додао је Гојковић.

Он је навео да на данашњој сједници није дискутовано о експерименталним концертима у Београду.

- Изашли смо из ванредне епидемиолошке ситуације, иако је она и даље нестабилна. Тенденција нам је добра и после празника - рекао је Гојковић.

Он је напоменуо да је више од 1,7 милиона грађана примило обје дозе вакцине против вируса корона, те истакао да је важно то што се сваког дана вакцинише између 20.000 и 23.000 грађана.

У Србији је у претходна 24 часа тестирано 12.514 грађана од којих је 787 новозаражено, преминуло је 17 пацијената, док се на респираторима налази 101 обољелих.