latinica  ћирилица
14/05/2021 |  17:47 ⇒ 17/05/2021 | 15:18 | Аутор: РТРС

Шта је све потребно грађанима Српске и БиХ за улазак у Грчку?

Туристи из Српске и БиХ у Грчку ће моћи да уђу као и грађани Србије, потврдила је данас за РТРС амбасадорка БиХ у Грчкој Милица Ристовић Крстић.
Милица Ристовић Крстић - Фото: РТРС
Милица Ристовић КрстићФото: РТРС

Да ће имати једнак третман као и грађани Србије, потврђено је након јучерашњег састанка српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и грчких званичника.

Она је истакла да је то потврдио и грчки премијер Кирјакос Мицотакис.

- Свако ко долази, 24 часа прије уласка треба да попуни ПЛФ формулар. Други услов је да имају негативан PCR тест и то не старији од 72 часа или да су примили двије дозе вакцине против вируса корона. Такође, мора проћи 14 дана од посљедње дозе - појаснила је Ристовић Крстић.

Нагласила је да Грчка признаје све вакцине против вируса корона.

- Постоји могућност да грађани на уласку у Грчку буду подвргнути антигенском брзом тесту о трошку грчке државе. Уколико се успостави да је особа позитивна на тесту, мораће да проведе 14 дана карантину у одређеним смјештајним капацитетима које је обезбиједила грчка држава - каже Ристовић Крстић.

Она је препоручила држављанима БиХ да раде PCR тестове у сертификованим лабраторијама, а једна од њих је Институт за јавно здравство Српске.

Напоменула је да тест треба да буде на енглеском језику и да би било пожељно да у резултатима теста буде уписан број пасоша или матични број.

- Наши држављани који желе да дођу у Грчку морају да поштују све мјере које важе за локално становништво, као што је ношење маски, дистанца - рекла је Ристовић Крстић.