latinica  ћирилица
14/05/2021 |  19:07 ⇒ 19:07 | Аутор: СРНА

Власеница: Озваничен почетак изградње кружне раскрснице

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић озваничио је данас у Власеници почетак изградње кружне раскрснице која ће бити сјециште два магистрална пута према Београду, Источном Сарајеву и Бањалуци.
Власеница - озваничен почетак изградње кружне раскрснице - Фото: СРНА
Власеница - озваничен почетак изградње кружне раскрсницеФото: СРНА

Заједно са Ћорићем почетка изградње овог инфраструктурог пројекта озваничили су вршилац дужности директора Јавног предузећа Путеви Републике Српске Давор Кострешевић и начелник општине Власеница Мирослав Краљевић.

Ћорић је рекао да је ријеч о важном инфраструктурном пројекту који ће бити од значаја за све кориснике магистралних путева који се укрштају на мјесту изградње раскрснице.

Он је навео да је Влада Републике Српске, између осталог, издвојила 100.000 КМ за рјешавање питања експропријације земљишта, док су Путеви Српске обезбиједили комплетан износ средстава неопходних за завршетак овог пројекта.

Ћорић је додао да је захваљујући упорности и истрајности начелника Власенице и директора Путева Републике Српске данас започет важан инфраструктурни пројекат.

- Ресорно министарство и Влада покушавају да рјеше и друга питања која су битна за становнике који живе у источном дијелу Републике Српске - рекао је Ћорић новинарима.

Он је додао да је започета и иницијатива за изградњу дијела брзог пута од Бијељине до Сокоца.

- Урађен је генерални пројекат, предузимамо друге активности да бисмо дошли у ситуацију да можемо да урадимо пројектно-техничку документацију и да у наредном периоду разговарамо о начину финансирања и самој изградњи. Покушавамо да и у наредној години планирамо одређени дио средстава да бисмо и даље радили на рехабилитацији магистралног пута од Зворника до Сокоца - рекао је Ћорић.

Он је напоменуо да су у овој, али и у претходној години, издвојена значајна средства за рехабилитацију магистралног пута М-19 на потезу од Дрињаче до Власенице.

- У овој години је издвојено негдје око 2.300.000 КМ, то се односи на одређене пјешачке стазе, на кривине које ће морати да се испрве, односно на бољи начин ријеше на овој дионици - додао је Ћорић.

Вршилац дужности директора Јавног предузећа Путеви Републике Српске Давор Кострешевић рекао је да је ово предузеће обезбиједило око 500.000 КМ за рјешавање вишегодишњег проблема у Власеници, посебно за учеснике у саобраћају.

Он је навео да би кружна раскрсница требало да буде изграђена у наредних 90 дана, колико је остављен рок извођачу радова, предузећу "Зворник путеви".

Кострешевић је појаснио да је ријеч о трокракој кружној раскрсници која настаје реконструкцијом постојеће на сјецишту путева М-19 и М-19-2, према Београду, Источном Сарајеву и Бањалуци, што је од круцијалног значаја за све који овим путем пролазе свакодневно.

Начелник општине Власеница Мирослав Краљевић рекао је да је на састанку са Ћорићем и Кострешевићем разговарано о рјешавању инфраструктурних питања, првенствено о магистралним путевима и завршници пута М-19.

Краљевић је упознао саговорнике да је кључни проблем на путном правцу према Кладњу и Бањалуци мост који је у веома лошем стању.

- Током разговора акценат је стављен и на путни правац Власеница - Хан Пијесак и даље према Источном Сарајеву - рекао је Краљевић и додао да очекује подршку институција Српске и власти на нивоу БиХ када је ријеч о инфраструктурним пројектима на подручју Власенице.

Ћорић, Кострешевић и Краљевић данас у Власеници посјетили и Пословну јединицу за транспорт и саобраћај предузећа "Буком-пром".