latinica  ћирилица
14/05/2021 |  19:10 ⇒ 15/05/2021 | 07:26 | Аутор: РТРС

Додик за РТРС: На форуму у Атини отворена и тема дезинтеграције (ВИДЕО)

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик учествовао је у Атини на шестом Делфи економском форуму.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

На форуму се разговарало и о свеукупним односима у свијету као и о стабилизиацији Европске уније.

- Доминанто питање није само интеграција, већ и дезинтеграција, што некада уопште није била тема. Посебно након изласка Велике Британије. У Европи то никада нико прије није спомињао, увијек се причало само о интеграцијама, а сада већ видимо различита мишљења о даљем развоју ЕУ - истакао је Додик за РТРС.

Додик каже да је излазак Велике Британије имао велики утицај.

- Сад се дешава да једна земља чије је економија једнака као 20 земаља ЕУ заједно излази из Уније. Многи то упоређују са СФРЈ и моментом када је Словенија изашла из југословенске федерације - изјавио је Додик.

Додик истиче да Европска унија тражи нове одговоре, те и да након мигрантске кризе сама ЕУ није иста.

- ЕУ је некад била "подијељена" на сјевер и југ, а сада све више на исток и запад. Посебно земље "Вишеградске групе" које су компактне када су у питању мигранти - изјавио је Додик.

Истиче да мигрантска криза остаје и даље проблем.

- И овдје смо разговарали о томе. Европа која је позвала мигранте се понаша цинично, желе да један дио миграната трајно остане у БиХ. А знамо да су мигранти управо преко ЕУ, тачније Грчке и Бугарске дошли до Србије и БиХ - навео је Додик.

Нагласио је да је добио храбрујућу поруку од грчких званичника.

- Рекли да ће Грчка спријечити даљи пролазак миграната. Али, већ знамо, ако се један пут затвори, може се отворити други. Мени је драго што Република Српска има свој став по том питању који је већ познат, а то је да нећемо да правимо никакве мигрантске центре. То није нехуман однос, већ заштита наших вриједности. А можемо им помоћи само око транзита - рекао је Додик.

Додик каже да Грчка разумије проблеме у БиХ и региону.

- Многи који су учествовали на форуму добро разумију локалне проблеме код нас и врло добро знају шта је Република Српска и шта је БиХ. Заинтерсовани су да помогну за европски пут, али не све земље - истакао је Додик.

Напоменуо је да Грчка жели да помогне, али да постоје друге земље из западне Европе које нису заинтересоване за даље проширење Европске уније.

- То се види најбоље кроз чињеницу да су прије скоро двије године успостављена нова правила која се тичу проширења и далеко су оштрија него што су била. Критеријуми су постављени јако високо и кад погледате БиХ и 14 критеријума, тешко да се све може испунити, као на примјер пренос надлежности за нека европска питања - појаснио је Додик за РТРС.

Истиче да за БиХ то није ништа ново.

- Ми смо то слушали задњих 20 година када су тражили да се измјени Устав и да институтуције БиХ одлучују о свим европским питањима, а колико видимо све је европско питање. Зато морамо бити опрезни и разумијети ствари и морамо чекати - поручио је Додик.