latinica  ћирилица
14/05/2021 |  21:58 | Аутор: СРНА

Пашињан: Баку није испунио обећање

Јерменија је данас саопштила да Азербејџан није испунио обећање и у потпуности повукао своје снаге које су прешле њену границу и да је зато од Русије затражена војна помоћ.
Никол Пашињан (фото:Sputnik) -
Никол Пашињан (фото:Sputnik)

Шест мјесеци након сукоба између азербејџанских и јерменских снага инцидент који се током ове седмице десио на граници показао је колико је слаб договор о прекиду ватре којим су обустављене борбе.

Јерменија је оптужила Азербејџан да је послао снаге преко границе што Баку негира и тврди да су бранили своју страну линије раздвајања.

- Јуче је постигнут споразум да азербејџанске снаге напусте територију Јерменије. Договор је дјелимично испуњен јер су њихове снаге отишле са неких дијелова територије, али пошто обећање није испуњено у потпуносту затражио сам од предсједника Русије Владимира Путина војну помоћ - рекао је јерменски премијер у техничком мандату Никол Пашињан.

Министарство спољних послова Азербејџана саопштило је да се руководсто њихових пограничних служби данас састало са јерменском страном ради разговора о тензијама на граници.

Портпарол Стејт департмента Џалина Портер рекла је да САД пажљиво прате ситуацију на граници Јерменије и Азербејџана и изразили су очекивање да ће Баку одмах повући своје снаге.