latinica  ћирилица
14/05/2021 |  22:09 | Аутор: СРНА

Вулин: Потребна подршка Русије и Кине за останак КФОР-а на Космету

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин рекао је да повлачење Кфора и Унмика са Косова и Метохије није могуће без сагласности Савјета безбједности УН, јер би то значило кршење Резолуције 1244 УН и водило егзодусу Срба, те да је вето Русије и Кине једино рјешење.
Александар Вулин - Фото: РТРС
Александар ВулинФото: РТРС

Вулин, који се налази у дводневној радној посјети Русији, пренио је Москви поруку Београда да је за Србију неприхватљива промјена мандата Кфора и Унмика и изразио наду да ће Русија и друге земље пружити подршку Србији.

Он је рекао за "Спутњик" да је Русија, прије свега, промотер међународног права, па самим тим и заштитник легитимног права Србије на простору Косова и Метохије и поштовања Резолуције 1244.

- У Резолуцији 1244 јасно се каже ко је сила која се налази на простору Косова и Метохије. То је КФОР, а политичка сила је УНМИК. То не може да се промијени, то не може да нестане - рекао је Вулин.

Он је навео да би повлачење КФОР-а или смањивање броја припадника УНМИК-а средњорочно водило егзодусу Срба, те да ће се Србија борити до краја и неће дозволити да до те промјене дође.

- Срби имају ограничено, али, ипак, имају поверења у КФОР и УНМИК и то је сва међународна заједница којој верују. Нестанком КФОР и Унмика нисам сигуран колико би Срби били у стању да још издрже на тим просторима - рекао је Вулин.