latinica  ћирилица
15/05/2021 |  10:49 ⇒ 11:13 | Аутор: СРНА

Меморијални центар српским жртвама деведесетих градиће се у Земуну

Меморијални комплекс у помен свим Србима убијеним у ратовима на простору БиХ, Косова и Метохије и Хрватске биће изграђен у Земуну, изјавио је главни београдски градски урбаниста Марко Стојчић.
Земун  (Фото:mapio.net) -
Земун (Фото:mapio.net)

Стојчић је навео да ће меморијални центар у Земуну бити попут споменика у Јајинцима, не у архитектонском, већ у симболичном смислу.

- Биће то велики меморијални центар, гдје ће бити исписана имена свих погинулих и несталих и гдје ће се људи окупљати када буду обиљежаване годишњице страдања. Значајније је да на једном мјесту имамо велики простор посвећен свим жртвама, него да правимо појединачне споменике - рекао је Стојчић за Вечерње новости.

Он каже да се тренутно тражи локација у Земуну на којој ће бити подигнут меморијални центар.

Предсједник београдске општине Земун Гаврило Ковачевић открио је да ће овај комплекс, највјероватније, бити у близини Батајнице, Угриноваца или Бусија, односно код оних насеља гдје су се настанили прогнани Срби током "Олује", "Бљеска" и других погрома деведесетих година прошлог вијека.

Предсједник Удружења ратних војних инвалида Жељко Васиљевић најавио је да ће испред "Железничког музеја" у Намањиној улици, највјероватније, на Видовдан бити постављен Споменик жртвама ратова и браниоцима отаџбине од 1990 до 1999. године, који је био на Савском тргу, али је одатле склоњен због реконструкције.