latinica  ћирилица
15/05/2021 |  10:52 ⇒ 13:45 | Аутор: СРНА

Којић: Судија ставио Караџићев живот на коцку

Предсједник Међународног механизма за кривичне судове Кармел Ађијус буквално је ставио на коцку живот првог предсједника Републике Српске Радована Караџића, одбијајући приговора његове одбране да служи затворску казну у Великој Британији, сматра директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.
Милорад Којић - Фото: СРНА
Милорад КојићФото: СРНА

- У тим најстрожим затворима велики дио притвореника чине исламски екстремисти. И какву нам Ађијус поруку шаље? Па да не брине ни о основним људским правима. За њега је изгледа Декларација о људским правима само папир - истиче Којић.

Којић је за Глас Српске оцијенио да је одбијањем приговора Караџићеве одбране настављено правно насиље над Србима којима је суђено у Хашком трибуналу.

Он упозорава да се Ађијус слично понио и приликом доношења одлука о привременом пуштању на слободу осуђених Милорада Стакића и Радослава Брђанина.

- Тада је Ађијус, који је иначе својевремено избачен из Жалбеног вијећа Хашког трибунала због потенцијалне пристрасности у случају Ратка Младића, донио одлуку да не послуша препоруке и мишљења струке и одбије захтјеве адвоката одбране. Он је до сада много пута јавно показао да га не интересује ресоцијализација осуђених, већ само спровођење политике која је била на фону да се Срби процесуирају, осуде на драконске казне затвора и на крају доведу у положај када су им и лични животи угрожени. Све те његове одлуке се косе са правом и правдом, али и здравим разумом - каже Којић.

Он наводи да је овај малтешки судија сам себи дао могућност да на основу дискреционог права доноси такве одлуке и поред свих достављених позитивних мишљења о постигнутом степену ресоцијализације појединих осуђеника.

Судија Ађијус није уважио наводе одбране Караџића да би првом предсједнику Српске безбједност могла бити озбиљно угрожена у неком од британских затвора, а због негативног искуства које је већ имао осуђени генерал Радислав Крстић кога су 2010. у затвору Вејкфилд напала тројица исламских терориста.

Према ријечима Караџићевог адвоката Петера Робинсона, Хашки суд је на овај начин Караџића осудио на "самицу до краја његовог живота или на смрт у рукама муслиманских екстремиста у британским затворима".