latinica  ћирилица
15/05/2021 |  12:35 ⇒ 18:53 | Аутор: РТРС

Српска никада неће заборавити злочин у Тузланској колони (ФОТО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић данас је, поводом 29 година од злочина над припадницима ЈНА у Тузланској колони, положио вијенац код спомен-костурнице на гробљу Пучиле у Бијељини.
Бијељина, Пучиле:Вишковић полагање вијенца - Фото: СРНА
Бијељина, Пучиле:Вишковић полагање вијенцаФото: СРНА

Вишковић је рекао да су на данашњи дан прије 29 години у Тузли убијени недужни млади људи, припадници ЈНА, дјеца која су само хтјела да се врате својој кући и својим породицама.

- Заборавити такав злочин, било би као да их поново убијете. Док је институција Републике Српске, док је Републике Српске и српског народа на овим просторима, ми ћемо долазити сваког 15. маја да подсјетимо злочинце да бар на овај дан не могу мирно спават- поручио је премијер.

Напомињући да Тузла данас слави "ослобођење", Вишковић је запитао: "Од кога, од дјеце која су пошла својој кући?!"

- Ко их је напао, од кога су се бранили? Милион питања која немају смислен одговор. И онда се каже БиХ би требала бити сигирна за Србе и српски народ. Са оваквим и сличним порукама - извините, нешто се не осјећамо сигурно - поручио је премијер Српске.

Он је истакао вјечну захвалност институција Републике Српске жртвама Тузланске колоне, њиховим породицама и онима који су све ове године трпјели голготу тог дана.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић положио је цвијеће и одао пошту за 54 припадника ЈНА које су убиле муслиманске снаге 15. маја 1992. године у Тузли.

Цвијеће су положиле и делегације града Бијељина на челу са градоначелником Љубишом Петровићем, као и градске Борачке организације на челу са предсједником Миодрагом Стевановићем.

Фото: СРНА

Почаст припадницима ЈНА које су муслиманске снаге убиле у Тузланској колони прије 29 година одале су и бројне делегације организација и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и Трећег пјешадијског /Република Српска /пука, као и они који су преживјели овај злочин.

Представници бројних градски одбора политичких партија присуствовали су помену на Пучилама и одали пошту звјерски убијеним голобрадим младићима у Тузли.

Фото: СРНА

Муслиманске снаге напале су 15. маја 1992. године колону ЈНА у Тузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требало да напусти тузланску касарну. Тада су убијена 54 војника, а 44 су рањена.

Напад на 92. моторизовану бригаду ЈНА, која се у договору са властима Тузле мирно повлачила из касарне "Хусинска буна", извршен је из засједе.

Тузланску колону, у којој је било 600 војника и њихових старјешина, те 200 моторних возила напали су припадници муслиманског МУП-а и Територијалне одбране, те "Зелених беретки".

РТРС/СРНА