latinica  ћирилица
15/05/2021 |  14:05 ⇒ 20:00 | Аутор: СРНА

Вишковић: Сада се на дјелу види да Дрина спаја Србе (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић је, у сусрет заједничкој сједници влада Српске и Србије, која ће бити одржана у понедјељак, 17. маја, поручио да је важно што су Српска и Србија дошле у позицију да специјалне и паралелне везе претачу у пројекте, међу којима је и Хидроенергетски систем Горња Дрина.
Радован Вишковић - Фото: СРНА
Радован ВишковићФото: СРНА

- У понедјељак у Источном Сарајеву у 10.00 часова почиње заједничка сједница влада Републике Српске и Србије и ове године домаћин је Српска. Прошле године смо прескочили тај церемонијал искључиво због вируса корона - рекао је Вишковић у Бијељини.

Он је изјавио да ће на сједници бити ријечи о ХЕС Горња Дрина, изградњи ауто-пута од Раче до Бијељине, те аеродрому у Требињу, указујући да се о пројектима Горње Дрине прича деценијама, а да до данас ништа није урађено.

- У понедјељак полажемо камен темељац за почетак радова на ХЕС Горња Дрина, то су /хидроелектране/ Бук Бијела, Фоча и Паунци. Исто тако, припремићемо процедуре за изградњу ауто-пута - ових 17 до 20 километара од Раче према Бијељини. Аеродром у Требињу иде својом процедуром - навео је Вишковић.

Премијер Српске је истакао да су то на неки начин пројекти који омогућавају да се више само не прича како су Срби из Српске и Србије браћа и један те исти народ, него се то сада и показује.

- Сада и дјелима показујемо да је ријека Дрина само једна љепотица која не дијели, него спаја. Дрина спаја Србе који живе са њене једне и друге стране и тако ће остати у наредном периоду - поручио је Вишковић.

У Фочи ће у понедјељак, 17. маја, почети припремни радови за изградњу ХЕ Бук Бијела на ријеци Дрини, коју ће заједно финансирати електропривреде Србије и Српске у износу 220 милиона евра.

У заједничком предузећу ХЕС Горња Дрина предузеће Електропривреда Србије имаће удио од 51 одсто, а Електропривреда Републике Српске 49 одсто.