latinica  ћирилица
15/05/2021 |  16:05 | Аутор: РТРС

Петровић: Прошло 29 година од злочина у Тузли, али правде ни на видику

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић истакао је данас на обиљежавању 29 година од злочина муслиманских снага над 54 недужна припадника ЈНА у Тузланској колони да су ови млади људи платили цијену одбране Републике Српске, која никада не смије бити заборављена.
Бијељина - сјећање - Фото: СРНА
Бијељина - сјећањеФото: СРНА

- Туга, неправда и бол трају 29 година за њихове најмилије. Ово страдање наставило се низом других страдања српског народа, само зато што су Срби - рекао је Петровић.

Петровић је данас након полагања цвијећа код спомен-костурнице на гробљу Пучиле у Бијељини поводом 29 година од злочина над припадницима ЈНА у Тузланској колони, нагласио да је обавеза свих да на овај дан дођу на ово свето мјесто, јер су ту кости мучки убијених младића који су се мирно повлачили из Тузле.

Предсједник бијељинске Градске борачке организације Миодраг Стевановић истакао је да се данас одаје почаст невино страдалој дјеци, припадницима тадашње ЈНА у страшном злочину у Тузли.

Он је подсјетио да су ранијих неколико година ишли у Тузлу да положе вијенце и цвијеће на мјесту страдања, али да су дожиљавали ужасне ствари.

- Бацали су наше цвијеће и вијенце у контејнере, а то је знак да им је жеља да Срба никада више не буде на простору Тузле - каже Стевановић.

Он је изразио наду да ће правда заживјети иако до сада нико није одговарао за овај злочин.

Преживјели учесник Тузланске колоне Радован Крстић, коме су злочинци тада пуцали у уста, рекао је новинарима да су сјећања на тај дан тешка, да су иста као и прије 29 година, те да је страшно да до данас нису процесуирани кривци.

- Страшно је да се до данас ништа није ријешило ни у мом случају у процесу осуде кривца и наредбодаваца - навео је Крстић и додао да га је тај страшан догађај промијенио као личност.

Радојица Илић, преживјели учесник Тузланске колоне и инвалид четврте категорије, рекао је да су сјећања на 15. мај 1992. године ужасна и да не блиједе.

- Скоро је три деценије породице страдалих чекају правду за стравичан злочин у којем су убијена 54 војника, још толико је остало инвалида, мајке у црно завијене, а правде ни на видику - рекао је Илић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да је оно што се десило 15. маја 1992. године имало своју увертиру у припреми и организацији напада на колону када буде кренула из Тузле.

"Почетком априла те године ванредна сједница Скупштине општине Тузла је прогласила општу мобилизацију тадашњег Секретаријата унутрашњих послова, територијалне одбране свих радних јединица", навео је Савчић.

Он је запитао - шта би било са Србима да тужилаштва имају иједан такав доказ против њих, као што постоји документ који је припремао напад на недужне Србе у Тузланској колони?

У Бијељини је данас обиљежено 29 година од злочина над припадницима ЈНА у Тузланској колони, којем су присуствовале породице жртава, пријатељи, суграђани, борци, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, представници градских власти те организација и удружења проистеклих из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата.

Муслиманске снаге напале су 15. маја 1992. године колону ЈНА у Тузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требало да напусти тузланску касарну. Тада су убијена 54 војника, а 44 су рањена.

Напад на 92. моторизовану бригаду ЈНА, која се у договору са властима Тузле мирно повлачила из касарне "Хусинска буна", извршен је из засједе.

Тузланску колону, у којој је било 600 војника и њихових старјешина, те 200 моторних возила напали су припадници муслиманског МУП-а и Територијалне одбране, те "Зелених беретки".