latinica  ћирилица
15/05/2021 |  17:59 ⇒ 18:03 | Аутор: РТРС

Маркић: Стварни број обољелих од глаукома је већи од приказаног (ВИДЕО)

Због пандемије вируса корона у протеклој години било је тешко прегледати пацијенте, којима је био неоходан скрининг ока, рекла је Бојана Маркић, офтамолог Клинике за очне болести УКЦ Републике Српске, гостујући у нашој емисији Здравосфера.
Бојана Маркић - Фото: РТРС
Бојана МаркићФото: РТРС

- Тешко је уопште поредити 2020. годину и први дио ове године. Неопходно је да поштујемо смјернице СЗО, и све оно што је неопходно за превенцију (маске, одстојања). У том случају као офтамолози не можемо да прегледамо као обично пацијенте. Набављени су брзи тестови, и сви они који иду код нас, морају да га ураде - истакла је Маркићева.

Она је убијеђена да ће у будућности моћи радити, односно прегледати пацијенте и дати им смернице и на онлајн начин.

- Вјерујем да ће се изродити нове методе лијечења, скрининга ока на глауком. Онлајн праћење, видео контак пацијента и доктора. На примјер, пацијент ће сам себи контролисати очни притисак и преносити податке љекару. То није далека будућност - истакла је Маркићева.

Она наглашава да се у Кабинету за глаукон, сваке године издвоји одређен број пацијената који су сумњиви или већ имају глауком, али да је тај број је стварно већи.

- Имамо много особа који се не јављају, не пријављују тегобе. Сваке године се повећава број обољелих, па тако прогнозе кажу да ће до 2040. године бити 111 милиона у свијету обољелих од глаукома. И нажалост тај број неће бити тачан, јер биће много већи - поручила је Маркић.