latinica  ћирилица
16/05/2021 |  08:05 ⇒ 08:12 | Аутор: СРНА

Локални избори у Хрватској

У Хрватској се данас одржавају локални избори на којима учествује више од 38.000 кандидата за функције у представничким тијелима и извршној власти у 555 градова и општина.
Избори у Хрватској (Фото:Dusko Jaramaz/PIXSELL) -
Избори у Хрватској (Фото:Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Грађани Хрватске бирају општинска вијећа и начелнике у 428 општина, градска вијећа и градоначелнике у 127 градова и главном граду Загребу који има статус жупаније, као и жупанијске скупштине и жупане у 20 жупанија, те њихове замјенике из редова националних мањина и хрватског народа у општинама гдје су Хрвати мањина.

Избори су веома битни за српску мањину у Хрватској, а кандидате имају Самостална демократска српска странка /СДСС/, Српска демократска странка и Група бирача.

Први пут СДСС, уз подршку СДП, има свог кандидата за градоначелника Книна - Ању Шимпрагу, која је потпредсједница СДСС-а и посалник у Сабору.

За Србе су нарочито важни избори у Вуковару, гдје, иако им то Устав гарантује, и даље нема ћириличних табли на институцијама.

Кандидат за замјеника градоначелника Вуковара из СДСС је Срђан Колар, а из Демократског савеза Срба Срђан Милаковић, који ће покушати да освоји трећи мандат на овој функцији.

Највећа изборна битка водиће се за град Загреб, гдје је шест мандата за редом градоначелник био преминули Милан Бандић.

За локалну извршну и представничку власт кандидовано је више од 38.000 кандидата, нешто мање него прије четири године.

За разлику од предсједничких и избора за Хрватски сабор, бирачи могу гласати само у мјесту пребивалишта, не у неком другом мјесту, било у Хрватској или иностранству, преносе хрватски медији.

На дан локалних избора, држављани Хрватске са правом гласа моћи ће да уђу у земљу, без обзира на то из које државе долазе.

Долазак из трећих држава због гласања сматраће се доласком из неодложних личних разлога за особе које имају право гласања на локалним изборима у Хрватској, а ријеч је о особама које морају имати пребивалиште у Хрватској.

Они ће бити изузети из одлуке о привременој забрани и ограничавању преласка преко границе, те неће морати да имају потврде о тестирању на вирус корона или потврде да су вакцинисани.

Међутим, неће смјети да се задржавају у Хрватској дуже од 12 часова, а у противном ће над њима бити примијењен епидемиолошке мјере.

До затварања биралишта на снази је изборна тишина, а за њено кршење предвиђене су новчане казне које се крећу од 3.000 куна /779 КМ/ за појединца до пола милиона куна /129.855 КМ/ за правно лице, односно политичку странку.

Кандидати који прекрше изборну тишину биће кажње од 10.000 /2.597 КМ/ до 30.000 куна /7.791 КМ/.