latinica  ћирилица
16/05/2021 |  08:15 ⇒ 13:58 | Аутор: СРНА

Гужве на граничним прелазима

Саобраћај се на већини путева у Републици Српској и Федерацији БиХ одвија по мјестимично влажним коловозима уз умјерену фреквенцију возила, док су гужве регистроване на већини граничиних прелаза, нарочито код Градишке, гдје се чека у оба смјера, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.
ГП Градишка (Фото: АМС) -
ГП Градишка (Фото: АМС)

На гранични прелазима Доња Градина, Велика Кладуша, Изачић, Орашје и Шамац дуже се чека на излазу из БиХ, док на осталим прелазима задржавања нису дужа од 30 минута.

Из АМС упозоравају возаче на повећану опасност од одрона земље и камења на коловоз на дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина.

На путевима на којима се изводе радови, обавезно је поштовање привремене сигнализације која регулише саобраћај. Возачима се савјетује опрезнија вожња, прилагођена стању и условима на путу.

Потпуно је обустављен саобраћај на дионици магистралног пута Ламовита-Ивањска, од Верића до Ламовите. За вријеме обуставе, саобраћај је преусмјерен на привремену обилазницу, односно локални пут Ламовита-Бистрица.

Режим саобраћаја зог изградње канализације измијењен је на раскрсници магистралног пута Бањалука /Ребровац/-Челинац и Улице Мис Аделине Ирби, у насељу Врбања.

Због опасности од одрона и клизишта на магистралном путу Брод на Дрини-гранични прелаз Хум-Шћепан Поље путничка возила пролазе отежано, док је за теретна возила саобраћај потпуно обустављен.

Клизиште је обуставило саобраћај на регионалном путу Мраковица-Градишка, дионица Мраковица-Подградци, док се отежано пролази на путу Чајниче-Миљено у мјесту Луке, Козарац-Мраковица, те дионицом Укрина-Вијака, а у току су радови на дијелу пута од Тедин Хана до Крижа на граници са ФБиХ.

Радови су успорили саобраћај на раскрсници магистралног пута Добој-Руданка и Улице Стефана Првовјенчаног у Добоју гдје се гради кружни ток, затим на споју магистралног пута Руданка-Добој и прилазног пута према петљи Руданка, на ауто-путу "9. јануар", на путним правцима Рача-Бијељина-Угљевик, Црквине-Модрича, у Рамићима на спајању магистралног пута Ивањска-Шарговац и локалног пута Залужани-Драгочај, затим Каракај-Дрињача.

И даље се возачима савјетује опрез због радова на магистралном путу од Модриче до Добоја, Клашнице-Горња Вијака, на подручју Котор Вароша, као и на укрштању путева Милићи-Власеница-Хан Пијесак и Власеница-Тишћа због изградње кружног тока.

Саобраћај је због клизишта обустављен на регионалном путу Мраковица-Градишка, дионица Мраковица-Подградци, док се због одрона, на дионици Козарац-Мраковица саобраћај одвија наизмјенично, једном траком.

У току су деминерски радови на дионици регионалног пута Дервента-Подновље, у мјесту Горњи Божинци, због чега у периоду од 8.15 до 15.05 часова радним данима долази до повремених обустава саобраћаја, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

Деминерски радови актуелни су и на дионици магистралног пута Брод-Оџак у мјесту Клакар Доњи у периоду од 8.00 до 15.00 часова радним данима, када долази до обуставе саобраћаја у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја. Обустава саобраћаја због деминирања неће бити викендом и у дане празника.

У ФБиХ радови се изводе у тунелу Црнаја на дионици Коњиц-Јабланица, гдје се током дана саобраћа наизмјенично, једном траком, уз регулацију семафорима, док се у ноћним часовима, од 23.00 до 4.30, саобраћај кроз тунел обуставља.

Због радова у тунелу Чакловићи /Тузла-Калесија/ саобраћај се од 22.00 до 6.00 часова ујутро обуставља и преусмјерава на алтернативни правац преко Дубрава. Током дана, путничка возила из смјера Тузле саобраћају кроз тунел, а из смјера Калесије обилазницом око тунела. Теретна возила се и током дана усмјеравају на пут преко Дубрава.

И даље је због радова обустављен саобраћај у тунелу Јасен на магистралном путу Прозор-Јабланица. Путничка и мања теретна возила саобраћају обилазницом око тунела, док се возила изнад 7,5 тона /са изузетком аутобуса/ усмјеравају на алтернативне правце Мостар-Широки Бријег-Посушје-Томиславград-Купрес-Бугојно и Мостар-Сарајево-Бусовача-Нови Травник-Бугојно.

Радови су актуелни на путним правцима Тарчин-Коњиц /Доња Раштелица/, Каоник-Бусовача /на улазу у Бусовачу/, Посушје-Томиславград /у Читлуку/, Столац-Хутово /Церовица/ и на излазу из Бановића према Рибници.