latinica  ћирилица
16/05/2021 |  11:18 | Аутор: СРНА

Пахор: Промјена граница на Балкану не би мирно завршила

Предсједник Словеније Борут Пахор изјавио је да у вријеме посјете Сарајеву није знао за нон-пејпер, а да је због забринутости да неко вјерује да је могуће мирним путем промијенити границе поставио питање члановима Предсједништва БиХ да ли могу мирно да се разиђу.
Борут Пахор - Фото: Screenshot
Борут ПахорФото: Screenshot

- Може тако да почне, али се неће тако завршити. Због те забринутости сам поставио то питање и нисам то питао први пут - рекао је Пахор за Блиц.

Он је нагласио да остаје при ставу да је најбоље да ЕУ прво види цијели западни Балкан као геополитичко питање, а потом да подстакне процес проширења.

- Наравно и да земље подстакну процес реформи, а да ЕУ види тај простор као једну цјелину - рекао је Пахор.

Упитан да ли је чињеница да се, осим "словеначког" нон-пејпера, у посљедње вријеме појавило још неколико и да ли је то "испипавање терена", Пахор је рекао да су то добра питања, али да није да сигуран да има добар одговор.

- Надам се да можемо то да искористимо као закључак да смо дошли до краја неког периода статус кво, да се суштински ништа није промијенило у виду европске перспективе и да је сада дошло вријеме да се нешто позитивно деси. Да ЕУ има неку нову динамику, да мало другачије види тај читав простор као компликован, али и као могућност за ЕУ, не као опасност - рекао је Пахор.

Пахор очекује да сутрашњи самит у оквиру процеса Брдо-Бриони, који ће окупити лидере из цијелог региона, буде тешка, али могуће и врло добра шанса за све да се направи нешто ново за мир и стабилност.