latinica  ћирилица
16/05/2021 |  11:36 ⇒ 12:15 | Аутор: СРНА

Из Брода кренуо пјешачки поход "Путевима првог прогона Срба у БиХ"

У знак сјећања на дане из маја 1992. године, страдања и прогона српског народа са подручја општине Брод јутрос је по шести пут организован пјешачки поход - марш дужине 10,2 километра од Камена у Доњем Клакару до мјеста Липа, која спаја пет општина, Добој, Модричу, Дервенту, Брод и Вукосавље.
Из Брода кренуо пјешачки поход - Фото: СРНА
Из Брода кренуо пјешачки походФото: СРНА

У походу учествују бродски борци, потомци, жене бораца који пјешачењем настоје да преносе и чувају сјећање на догађаје из маја 1992. године, на пут којим је прошао српски народ у потрази за спашавањем од страдања.

Из Борачке организације Брода, која је и ове године организатор пјешачког похода под називом "Путевима првог прогона Срба у БиХ", Срни је потврђено да ни ове године кишовито и хладно вријеме није спријечило учеснике да крену у поход.

- Кренули смо да Камена пјешке до Липе и присуствоваћемо служби и парастосу погинулим борцима. На свом путу положили смо цвијеће на мосту код Камена гдје су погинула два српска борца на почетку рата, затим смо положили цвијеће крај споменика у Клакару Горњем и Врелима Горњим - навели су из општинске Борачке организације.

Из Борачке организације Брод захвалили су свим који учествују и што се на овај начин присјећају 1992. године и страдања Срба са ових простора.

Обиљежавање на Липи се организује у знак сјећања на борбе које су вођене 1992. године.

У спомен-цркви посвећеној Светом Јовану Владимиру на Липи биће служена литургија, парастос и положени вијенци на спомен-обиљежја погинулим српским борцима.