latinica  ћирилица
16/05/2021 |  12:39 ⇒ 12:41 | Аутор: СРНА

У Словенији 292 заражена

У посљедња 24 часа у Словенији су потврђена још 292 случаја заразе вирусом корона, док су од посљедица инфекције преминула три пацијента, подаци су словеначке Владе.
Универзитетски клинички центар Љубљана (фото: labinterior.eu) -
Универзитетски клинички центар Љубљана (фото: labinterior.eu)

Број хоспитализованих пао је на 408, а јуче је из болница отпуштено 23 обољелих.

Седмични просјек зараза у једном дану спустио се на 449, а када падне на мање од 300, Словенија ће ући у "зелену" фазу уз даље релаксације.

У тој фази би, уз маске у затвореном и основне хигијенске мјере, већина других рестрикција отпала, а вјерује се да би та фаза могла услиједити већ крајем овог или почетком идућег мјесеца.

За сада је већ у "жутој" фази допуштена већина друштвених и привредних активности, те релаксације у спорту и култури, укључујући утакмице, позоришне представе, концерте, те окупљања до највише 50 људи, при чему они који учествују треба да имају потврду да су вакцинисани, да су пребољели ковид 19 или да предоче негативан тест на вирус корона.

Главни инфектолог Матеја Логар искључила је могућност престанка обавеза ношења маски, како је то од прије који дан у САД, гдје је вакцину против вируса корона примила велика већина одраслог становништва.

- О томе ћемо почети размишљати тек кад имунизација и општа епидемиолошка ситуација буду онакве какве су у САД, али је код нас стање сасвим другачије - рекла је Логарева у одговору на новинарска питања хоће ли кампања масовног вакцинисања успјети.

Према посљедњим подацима Министарства здравства, до сада је у Словенији барем једну дозу вакцине против вируса корона добило 553.819 људи, што је више од четвртине укупне популације.

- Код нас, нажалост, уз оне који се не желе вакцинисати постоје и групе које се жестоко противе ношењу маски, зато је мало вјероватно да би се мјера америчке владе и код нас могла примијенити на сличан начин - рекла је Логарева.