latinica  ћирилица
16/05/2021 |  15:10 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

"Бук Бијела" вриједан преко 200 милиона евра; Велики енергетски пројекат Српске и Србије (ВИДЕО)

Хидроелектрана "Бук Бијела" је најзначајнији и најатрактивнији хидроенергетски објекат у горњем току Дрине, истакао је професор Електротерхничког факултета у Београду и предсједник Савеза енергетичара Србије Никола Рајаковић.
ХЕ Бук Бијела - Фото: илустрација
ХЕ Бук БијелаФото: илустрација

Каже да је ово једна од најповољнијих локација за производњу обновљивих извора енергије у Европи. Пројекат је и еколошки пожељан, јер хидроелектране доприносе процесу декарбонизације и смањењу штетног утицаја фосилних горива на животну средину.

- Дефинитивно та микролокација је придоно повољана јер је ту природа направила шкољку и онда је брану битно само поставити без великог плављења без великих других проблема - истакао је Никола Рајаковић, предсједник Савеза енергетичара Србије.

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, издало је еколошку дозволу која подразумијева извођење припремних радова. Тврде, обављена су сва истраживања која су била пресудна за издавање дозволе.

- Што је битно нагласити да се комплетно земљиште које је предмет обухвата изградње налази на територији Српске и да је њезино власништво један кроз један у посједу Републике Српске - нагласила је Сребренка Голић, министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

Основано је и предузеће "Хидроенергетски систем Горња Дрина" према власничкој структури 51 одсто капитала из Србије и 49 одсто из Српске. За изградњу ове хидроцентрале биће потребно 200 милиона евра, нагаласио је Петар Ђокић министар енергетике и рударства Републике Српске.

- Урађена је иновација студије економске изводљивости и она је дала могућности да се повећа инсталисана снага са 93,5 на 120 мегавата која ће давати 355 гигават часова електричне енергије годишње - рекао је Ђокић.

Рачуница указује и да су деценијама протицали и вриједни киловат-часови електричне енергије. Спровођењем овог пројекта прилике се мијењају и за општину Фоча.

- Сигуран сам да ће се на изградњи запослити одређен број људи. С друге стране то ће пратити и и изградњу путева. Када направе ХЕ имамо обећање да ће бити запослено најмање засновати радни однос - нагласио је Милан Вукадиновић, начелник општине Фоча.

Предузеће "ХЕС Горња Дрина" уз "Бук Бијелу" градиће и хидроелектране "Фоча"и "Паунци" инсталисане снагу 44,15 мегавата, односно 43,21 мегавата. Укупна вриједност пројекта већа је од 900 милиона марака.