latinica  ћирилица
16/05/2021 |  19:04 ⇒ 17/05/2021 | 07:11 | Аутор: РТРС

Источно Сарајево: Сутра заједничка сједница влада Српске и Србије (ВИДЕО)

У Источном Сарајеву сутра ће бити одржана заједничка сједница влада Републике Српске и Србије, на којој би требало да буде разговарано о Хидроенергетском систему "Горња Дрина". Планирано је да у Фочи предсједници влада Радован Вишковић и Ана Брнабић положе камен темељац за изградњу хидроелектране "Бук Бијела".
Влада Републике Српске, И. Сарајево - Фото: РТРС
Влада Републике Српске, И. СарајевоФото: РТРС

Врло је важно да су Република Српска и Србија дошле у позицију да специјалне и паралелне везе претачу у пројекте, међу којима је и Хидроенергетски систем "Горња Дрина", о којем се причало деценијама, али се ништа није урадило, каже предсједник владе Српске који је с поносом најавио сутрашње полагање камена темељца за хидроелектрану "Бук Бијела". Осим овог пројекта, на заједничкој сједници блада Српске и Србије требало би да буде разговарано и о изградњи ауто-пута од Раче према Бијељини и аеродрому у Требињу.

- То су на неки начин пројекти који омогућавају да не више причамо како смо ми браћа и како смо ми један те исти народ, него сада и дјелима показујемо да је ријека Дрина само једна љепотица која не дијели, него Дрина спаја, Дрина спаја Србе који живе са једне и друге стране Дрине и тако ће остати у наредном периоду - нагласио је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Прије почетка заједничке сједнице која ће бити одржана у Административном центру Владе Републике Српске у Источном Сарајеву, планиран је састанак премијера Радована Вишковића и Ане Брнабић, а након сједнице билатерални састанци ресорних министара и генералних секретара двије Владе. Најављено је и потписивање Споразума о сарадњи о питањима важним за развој ветеринарске професије између Ветеринарских комора Српске и Србије. Све ово иде у прилог оцјени предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић да сарадња Србије и Српске иде толико добро да нема области гдје се не остварује.

- Повезујемо се инфраструктурно, сва наша министарства имају конкретну сарадњу засновану на различитим протоколима, споразумима. Сарадња постоји свугдје, у здравству, привреди, инфраструктури, образовању, пољопривреди… Нема области гдје није видљива и гдје не даје резултате - рекла је Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске.

И ту сарадњу стално треба унапређивати тако да та заједничка основа буде препознатљива и јасна, истакла је предсједница Српске додавши да оно што је Србија данас, даје сигурност, не само у регионалним оквирима већ и изван тога.