latinica  ћирилица
16/05/2021 |  20:10 | Аутор: СРНА

Хајдер: Пандемија вируса корона има силазни ток, могуће попуштање мјера

Пандемија вируса корона има силазни ток и могуће је попустити досадашње мјере, али још није вријеме за опуштање, оцијенио је помоћник генералног директора Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске Слободан Хајдер.
Слободан Хајдер - Фото: РТРС
Слободан ХајдерФото: РТРС

Хајдер је рекао да генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић и шефови одјељења ковида сваки дан анализирају стање и да су се прогнозе УКЦ-овог тима показале веома добрим.

- У овом тренутку процјена стручног тима на челу са Ђајићем је да пандемија има силазни ток, што говори број пацијената који долази у УКЦ, те број хоспитализованих у овој здравственој установи - рекао је Хајдер за АТВ.

Он је навео да су у УКЦ-у, пратећи тренд који се дешава у задње вријеме, дошли до закључка да би било могуће попустити досадашње мјере и омогућити људима нормалан живот.

Хајдер је подсјетио да је у УКЦ-у најтеже било у марту и априлу.

- У марту смо имали дневно 140 до 150 пацијената у ковид амбулантама, а у априлу је било више од 600 хоспитализованих. Садашњи тренд је - од 30 до 40 пацијената дневно прође кроз ковид амбуланте Ургентног центра, што је знатан пад - навео је Хајдер и нагласио да су у УКЦ-у тренутно хоспитализована 204 пацијента.

Он је позвао грађане да се, иако се стање поправља, и даље придржавају епидемиолошких мјера које су на снази, како би пад броја заражених био настављен.