latinica  ћирилица
17/05/2021 |  08:29 ⇒ 08:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Кинеска производња успорила раст у априлу

Раст кинеске фабричке производње је успорио у априлу, а промет у малопродаји је подбацио у односу на очекивања, док званичници упозоравају на нове проблеме који утичу на опоравак друге по величини свјетске економије.
Пекинг (Фото: beijingupdates.com) -
Пекинг (Фото: beijingupdates.com)

Мада кинески извозници биљеже снажну потражњу, уска грла у ланцима снабдијевања и раст цијена сировина притискају производњу и успоравају економски опоравак од прошлогодишњег пада изазваног Ковидом-19.

Фабричка производња је у априлу порасла за 9,8 посто у односу на годину дана раније, што је мање него у марту када је пораст износио 14,1 проценат, према данашњим подацима Државног завода за статистику (НБС), преноси Ројтерс.

Трговина на мало је прошлог мјесеца повећана за 17,7 одсто, знатно слабије у поређењу са 34,2 процента у марту.

Портпарол НБС Фу Лингуи изјавио је да, иако је кинеска привреда у априлу наставила даљи напредак, појављују се и нови проблеми, апострофирајући раст свјетских цијена сировина.

- Компанијама генерално, пораст цијена одговара за повећање корпоративне продуктивности, али не треба сметнути с ума притисак који поскупљења имају на прерађивачке индустрије - рекао је Фу на брифингу за новинаре у Пекингу.

Инфлација фабричких цијена је достигла у априлу највиши ниво од октобра 2017. То би могло додатно да се појача у другом и трећем кварталу, упозорила је прошле недјеље централна банка.

У фабричком сектору, раст производње моторних возила је нагло укочио на 6,8 одсто са 69,8 процената усљед акутне несташице полупроводника.

Ипак, Кина је у првом кварталу 2021. године остварила раст бруто домаћег производа од рекордних 18,3 одсто, а многи економисти предвиђају да ће у текућој години економска експанзија премашити осам процената.