latinica  ћирилица
17/05/2021 |  08:54 ⇒ 18:43 | Аутор: Агенције

Хамас најављује нови масовни напад (ФОТО/ВИДЕО)

Израелска ратна авијација извела је рано јутрос серију масивних ваздушних удара на више локација у граду Гази, само неколико сати након што је премијер Бењамин Нетанијаху најавио нови, четврти рат с Хамасом.
Хамас најавио масовно бомбардовање израелских градова
(Фото: CC BY-SA 2.0 / Wikipedia/Israel Defense Forces) -
Хамас најавио масовно бомбардовање израелских градова (Фото: CC BY-SA 2.0 / Wikipedia/Israel Defense Forces)

18.40 - Уништено сједиште Хамасове унутрашње безбједности

Израелске одбрамбене снаге тврде да су погодиле сједиште Хамасове унутрашње безбједности на сјеверу Газе.

Зграду, која се налази у луксузном насељу Ел Римал у граду Гази, користили су војни обавјештајци те милтантне групе, додаје се у саопштењу.

15.55 - Хамас најављује нови масовни напад

 Хамас, који је за недељу дана испалио 3.150 ракета, најављује нови масовни напад на израелске градове

Бригаде Из ад Дин ел Касам, оружано крило палестинског покрета Хамас које контролише Појас Газе, најавио је нови талас масовног ракетирања израелских градова и војних база као одговор на израелске нападе, јавила је радио станица Савт Ал Акса.

Радикални припадници Хамаса навели су да су напали израелски брод у близини обала палестинских енклава.

Израелска команда потврдила је напад на брод, али је навела да су Палестинци промашили циљ.

13.58 - Брод Ратне морнарице Израела и ударни дрон погодили су групу припадника војске Хамаса који су били смјештени у подморници на обали Средоземног мора, саопштила је прес-служба војске.

13.50 - У данашњем израелском ваздушном нападу убијен је Хасан Абу Харбид, заповједник сјеверне дивизије палестинског покрета Исламски џихад, потврђено је и из извора у израелској војсци и у Исламском џихаду.

12.27 - Кина је данас поново позвала САД да одиграју конструктивну улогу и допринесу окончању конфликта у Гази, и да престану да блокирају да се из УН упути захтјев за престанак крвопролића.

12.11 - Кремљ сматра врло важним да се спријечи даљи развој сценарија употребе силе у палестинско-израелском конфликту, саопштио је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.

11.25 - Становницима израелских насеља уз границу са Газом наложено је да одмах уђу у склоништа док им се не наложи другачије, након сирена упозорења које су се огласиле у бројним насељима у том подручју.

09.32 - Израелска војска је саопштила да је погодила 15 километара дуге тунеле који користи Хамас.

09.14 - САД су у недјељу трећи пут блокирале заједничку изјаву Савјета безбједности УН у којој се позива на тренутни прекид ватре између Израела и Хамаса, рекла су двојица упућених дипломата за Тајмс оф Израел.

09.12 - У јутрошњем, десетоминутном нападу гађани су циљеви на ширем градском подручју Газе, акција израелске авијације трајала је дуже од јучерашње, најсмртоносније до сада у којој је погинуло 42 Палестинаца и према подацима из извјештаја АП, јутрос су сравњене са земљом још три вишеспратнице.

Из израелске војске је саопштено да су напади изведени на суспектна пребивалишта деветорице заповједника Хамаса широм Газе, али за сада нема података о броју жртава и материјалној штети.

Локални медији су пренијели да су у јутрошњем удару на мети израелских ракета и бомби биле и главне приобалне саобраћајнице у западним дијеловима града, зграде безбједносних служби, а из локалне електродистрибуције је саопштено да је оштећен далековод из једине електране која снабдијева електричном енергијом већи дио јужних дијелова града Газе.

08.55 - У јучерашњем ТВ обраћању нацији премијер Израела Бењамин Нетанијаху најавио је наставак ваздушних удара "пуном снагом, до даљег, јер Израел намјерава да Хамасу наплати високу цијену", а подршку је добио и од свог политичког ривала, министра одбране Израела Бенија Ганца. 

Припадници Хамаса су такође наставили са ракетирањем насељених мјеста у Израелу, лансирајући пројектиле из стабених четврти Газе.

Једна ракета Хамаса погодила је синагогу у граду Ашкелону на југу Израела само неколико сати прије вечерње службе поводом празника Шавут, али није било повријеђених, потврђено је из служби за ванредне ситуације, пренио је Танјуг.

У јучерашњим ваздушним ударима израелске ратне авијације на стамбене четврти читаве породице су остале затрпане у рушевинама, а прашина, стакло и дијелови зграда покрили су градске улице у Гази.

Палестински извори из Газе су синоћ саопштили да је број страдалих цивила након недјељу дана сукоба са Израелом достигао 197 и да међу има 58 малољетника и 34 жене.

Више од 250 рањених грађана Газе је евакуисано у Египат на лијечење и опоравак од повреда, потврдили су палестински медицински званичници, пренио је раније јеруслимски дневник Тајмс оф Израел.

Према званичниим подацима у јучерашњим израелским нападима погинуло је укупно 42 људи, а међу њима је било чак десеторо дјеце, пренео је раније Ројтерс.