latinica  ћирилица
17/05/2021 |  09:10 ⇒ 11:21 | Аутор: РТРС

Голић: Круна сарадње са Србијом полагање камена темељца за "Бук Бијелу" (ВИДЕО)

На 11. заједничкој сједници Влада Републике Српске и Републике Србије разговараће се о интезивирању сарадње из области енергетике, намјенске индустрије, пољопривреде и инфраструктуре, рекла је Сребренка Голић, потпредсједница Владе Републике Српске и министарка за простор и уређење, грађевинарстрво и екологију.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

- Грађанство Српске и Србије је упознато да интезивно радимо на развоју инфраструктутре у Подрињу. Разговараћемо о квалитету инфраструктуре у смислу ЕУ интеграција, што је веома важно и од обостране користи. Посебан фокус ће бити и на области привреде, јер Србија је земља у региону на коју би се требали много угледати по овом питању - нагласила је Голићева.

Голићева је истакла да је круна дањашње сједнице полагање камена темељца за изградњу ХЕ "Бук Бијела".

- Заједнички крећемо у изградњу овог капиталног пројекта капацитета 93,52 мегавата. Земљиште је искључиво у власништву Републике Српске. Оне приче да се земља налази на територији сусједне државе Црне Горе, није тачна. Објекат је удаљен од границе 15 до 18 километара - истиче Голићева.

Једна од тема биће и успоставњање резервата природе биосфера.

- Њега ће сачињавати наш Национални парк "Дрина - Сребреница", Парк природе  "Мокра Гора" и Национални парк "Тара" у Србији. Тај један резерват биосфере треба да уђе под заштиту УНЕСК-а, и на томе се интезивно ради - појаснила је Голићева.

Истакла је и значај сарање Србије и Српске.

- Србија јако пуно помаже, почевши од поплава 2014. године. Дрина јесте природна граница, али и ријека која спаја Републику Србију и Србију. Србија је издвојила значајна материјална средства за све и једну општину у Српској, као и за четири општине у Федерацији са већинским српским становништвом, Дрвар, Грахово, Петровац, Гламоч, за изградњу општина, вртића и путева. Помоћ у вакцинама, како за Српску, тако и за Федерацију БиХ. Србија је лидер цијелог региона, и нама много значе, поред билатералних састанака, развили смо и пријатељске односе. И послије ове сједнице изродиће се некем нове идеје и пројекти - истакла је Голићева.