latinica  ћирилица
17/05/2021 |  12:13 ⇒ 12:20 | Аутор: СРНА

Промовисана 44 доктора наука

Универзитет у Источном Сарајеву данас је промовисао 44 доктора наука за академску 2019/2020. и 2020/2021. годину, који су образовање стекли на овом универзитету.
Источно Сарајево - Промоција 44 доктора наука - Фото: СРНА
Источно Сарајево - Промоција 44 доктора наукаФото: СРНА

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић рекао је да се промовисани докторанди данас придружују докторима наука које је до сада изњедрио Универзитет, а којих је 493.

- Они су нешто најбоље и највредније што Универзитет у Источном Сарајеву нуди нашем народу. Полагањем свечане заклетве и пријемом дипломе, они се данас уписују у елиту научних радника овог универзитета, Републике Српске и шире. Њихова обавеза је да својом активношћу и идејама промијене окружење, односно обезбиједе бољу будућност свих нас - изјавио је Кулић новинарима.

Он је изразио наду да ће млади докторанди својом визијом, енергијом и потенцијалом постићи оно што се од њих очекује како би се Универзитет поносио њима, као и претходним докторандима.

Кулић је навео да је данас промовисано седам доктора наука који су докторске студије уписали према болоњском принципу, а да неколико елабората чека Савјет за високо образовање и сагласност Владе Републике Српске како би уписали докторанде на друге факултете.

- Универзитет у Источном Сарајеву, осим 120 студијских програма које нуди будућим студентима првог, другог и трећег циклуса студија, има фантастичне услове да им пружимо знање, ништа мање од оног које им нуде факултети у окружењу - нагласио је Кулић.

На данашњој свечаности Немања Шаренац је промовисан у доктора наука на Економском факултету Пале, на којем је више година био асистент и доцент.

- Сва моја истраживања усмјерена су за овај универзитет и Републику Српску. Намјеравам и даље да се бавим науком, а ако постоји могућност, да заједно са колегама, ширим своје знање на неким међународним научним конференцијама, у часописима и да учествујем у међународним пројектима - истакао је Шаренац.

Захваљујући Универзитету у Источном Сарајеву, факултетима и менторима који су овим младим људима омогућили све потребне услове да се научно развијају и стекну докторско звање, Шаренац је позвао све докторанде да се наставе бавити науком и истраживањима у оним дијеловима докторске дисертације гдје су остала нека отворена питања.

- У овом свечаном дану неопходно је да се присјетимо оних који су нам, на неки начин, трасирали научни пут. То су еминентни, угледни професори који су имали знање и смогли снаге да прије 29 година оснују Универзитет у Источном Сарајеву. Због тога је неопходно да поштујемо историју овог универзитета, да га развијамо, поносимо се њим и бринемо о будућности да би нове генерације стекле ово звање - рекао је Шаренац.