latinica  ћирилица
17/05/2021 |  13:34 ⇒ 13:35 | Аутор: РТРС

Плави телефон доступан до 22.00 часова

Плави телефон - савјетодавна линија за дјецу и младе, продужио је радно вријеме за пет часова, те је од 15. маја доступан сваким радним даном од 09.00 до 22.00 часова.
Плави телефон - Фото: РТРС
Плави телефонФото: РТРС

Из бањалучког Удружења Нова генерација саопштено је да су се на овај корак одлучили због повећаног обима активности, али и великог броја позива ван радног времена.

- Наиме, од почетка године запримили смо преко 3.000 позива и 10 пријава сумњи на насиље над дјецом што је дупло више у односу на исти период претходне године. Такође, имали смо и преко 900 позива ван радног времена што нам говори да је нашим суграђанима потребна додатна психолошка помоћ и подршка. У овом периоду, када су дјеца, породице, али и одрасле особе због пандемије ковида 19 изложене свакодневном стресу важно је да имају приступ квалитетним услугама савјетовања, подршке и заштите што им повећањем доступности наше услуге желимо и омогућити - наводи се у саопштењу.

Плави телефон омогућава свим особама из БиХ бесплатно и анонимно савјетовање путем телефона 080 05 03 05 или чета и имејла који се налазе на страници www.plavitelefon.ba.

На позиве одговарају обучени савјетници, дипломирани психолози, педагози и социјални радници.

Из Удружења наводе да је од покретања услуге Плави телефон 2013. године до данас запримљено 24.400 позива и упућено преко 110 пријава сумњи на насиље над дјецом.

- Приликом звања није потребно остављати личне податке, а захваљујући компанији М:тел, позиви су бесплатни без обзира на мрежу из које нас дјеца позивају - наведено је у саопштењу.