latinica  ћирилица
17/05/2021 |  13:56 ⇒ 14:01 | Аутор: РТРС

Пашалић и Недимовић о унапређењу сарадње

Министри пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске и Србије Борис Пашалић и Бранислав Недимовић састали су се данас на маргинама 11. сједнице Влада Србије и Републике Српске у Источном Сарајеву.
Недимовић и Пашалић - Фото: РТРС
Недимовић и ПашалићФото: РТРС

Пашалић и Недимовић констатовали су да су и поред отежаних услова сарадње усљед пандемије вируса корона, између двије сједнице влада реализоване бројне активности на реализацији протокола и споразума о сарадњи два министарства, као и активности дефинисане записником са десете заједничке сједнице.

Министри су такође констатовали да већина договорених активности и даље остаје приоритетна, а нарочито активности у области противградне заштите у региону Подриња, јачања капацитета сјеменске производње у Републици Српској, сарадње Управе за аграрна плаћање Републике Србије и Агенције за аграрна плаћања Републике Српске, унапређења пољопривредног задругарства Републике Српске, као и даљег јачања и развоја сарадње у области органске производње, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

У саопштењу се додаје да је у области ветеринарства договорена сарадња на имплементацији мјера флексибилности у објектима малог капацитета и традиционалној производњи, као и заједничка израда планова хитних мјера и размјене искустава са терена код појаве заразних болести.

У области водопривреде договорен је наставак сарадње на провођењу пројекта "Програм за интегрисани развој коридора реке Саве и Дрине", који се финансира из средстава Свјетске банке, те наставак сарадње између хидрометеоролошких завода Србије и Републике Српске.

У области шумарства разговарано је о унапређењу сарадње у области прераде дрвета, као и унапређења производње садног материјала брзорастућих врста шумског дрвета и подизања плантажа у инундационим зонама Републике Српске кроз сарадњу са ЈПШ Шуме Републике Српске, а.д. Соколац, ЈУ Воде Српске и Института за низијско шумарство из Новог Сада.

Министри су договорили и признавање националне ознаке Србије за органску производњу и органске производе Републике Српске као пуноважне ознаке на тржиштима Србије и Српске.