latinica  ћирилица
17/05/2021 |  14:18 ⇒ 14:46 | Аутор: РТРС

Ђокић: Градњом ХЕ Бук Бијела Српска и Србија отварају ново поглавље (ВИДЕО)

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да се градњом ХЕ Бук Бијела отвара ново поглавље сарадње Српске и Србије и заједничког рада који ће допринијети развоју.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

- Овај догађај Република Српска, али посебно становници Фоче и Подриња чекају више од 40 година - рекао је Ђокић на церемонији полагања камена темељца за изградњу хидроелектране Бук Бијела на Дрини.

Он је захвалио руководству Србије за подршку коју пружа Републици Српској.

Изградњу ове хидроелектране заједно финансирају електропривреде Србије и Српске са око 220 милиона евра.

На почетних тридесетак километара тока Дрине на подручју општине Фоча планирана је изградња три хидроелектране.

Након изградње ХЕ Бук Бијела, која би требало да траје пет година, низводно од ње градиће се и хидроелектране Фоча и Паунци.

У заједничком предузећу ХЕС Горња Дрина предузеће Електропривреда Србије имаће удио од 51 одсто, а Електропривреда Републике Српске 49 одсто.

Овај стратешки важнан инфраструктурни пројекат имаће 57 метара високу бетонску гравитациону браном, која има највећу инсталисану снагу 93,52 мегавата и очекивану годишњу производњу од 332 гигават-часа.

Ово је најзначајнији и најатрактивнији хидроенергетски објекат горњег тока Дрине који има дуги историјат пројектовања, од 1965. године. Идејни пројекат је завршен 1970. године, када је завршена и експропријација земљишта.

Коначни подухват, због бројних потешкоћа, предузеле су тек Република Српска и Србија.