latinica  ћирилица
17/05/2021 |  14:27 ⇒ 14:59 | Аутор: СРНА

Обиљежен дан сјећања на српске жртве из сарајевског насеља Пофалићи

Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Пале и породице жртава из сарајевског насеља Пофалићи данас су положили вијенце код централног споменика на Палама и одали почаст свим српским жртвама страдалим у Пофалићима у протеклом рату.
Пале, Пофалићи - помен - Фото: СРНА
Пале, Пофалићи - поменФото: СРНА

Вијенце су положили и представници Републичког одбора породица несталих лица и Црвеног крста Републике Српске.

У нападу муслиманских јединица на сарајевско насеље Пофалићи у рано јутро 16. маја 1992. године убијено је око 200 цивила српске националности, а упоредо са ликвидацијом и протјеривањем српског становништва њихова имовина је опљачкана и спаљена.

Дијете несталог лица, Драгана Кусмук са Пала рекла је новинарима да је данашњи датум сјећање на све убијене и нестале Србе из Пофалића, те да се трага за 21 Србином из овог насеља, а када је ријеч о страдалима у Сарајеву тражи се још 176 Срба.

Кусмукова подсјећа да је на данашњи дан, 17. маја 1992. године, њен отац нестао, те да су његови посмртни остаци пронађени и идентификовани уз помоћ Организације породица погинулих и несталих лица.

Предсједник Републичког одбора за тражење заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Марко Грабовац истиче да ова организација увијек присуствује обиљежавању дана сјећања и помену за сва нестала лица српске националности, па су тако и данас на Палама положили вијенце за Србе страдале у Пофалићима.

- Постоје проблеми у тражењу несталих лица. Нисмо задовољни уопште радом одређених институција на нивоу БиХ. Не можемо да се похвалимо ни радом Института за нестала лица, а мислили смо да ће од његовог формирања бити веће поштовање према жртвама и да неће једноставно прикривати одређене масовне гробнице или појединачне гробове - навео је Грабовац.

Према његовим ријечима, питање је да ли ће се икада више пронаћи свака гробница која је измјештена.

- И ја тражим своју мајку. У сваком случају морамо бити што активнији и што више да износимо у јавност да Тужилаштво БиХ не ради свој посао, да није подигло оптужнице против извршилаца и налогодаваца неких хрватско-муслиманских јединица које су дјеловале на простору бивше БиХ - истакао је Грабовац.

Он је поручио да ова организација неће одустати од тражења несталих лица и гробница, те да намјеравају да један акт прослиједе Министарству за људска права и избјеглице БиХ и Тужилаштву БиХ у коме би изнијели све примједбе и незадовољство радом тих институција.

Предсједник паљанске Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Жељка Кошарац изјавила је новинарима да су породице огорчене и незадовољне процесом тражења нестале родбине, те додала да у томе немају подршку надлежних институција на нивоу БиХ.

Она каже да нису задовољни ни радом Тужилаштва БиХ, нити процесом тражења Срба.

Према њеним ријечима, на данашњем округлом столу о теми "Сазнање и нестали Пофалићки Срби" нису били присутни ни представници Тужилаштва, ни Агенције за истраге и заштиту БиХ, а састанак је организован с циљем откривања препрека у процесу тражења мјеста и гробница како би ексхумирали посмртне остатке својих чланова породица за којима трагају већ 29 година.