latinica  ћирилица
17/05/2021 |  14:51 ⇒ 14:56 | Аутор: РТРС

Шеранић-Лончар: Договорено јачање сарадње

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић и министар здравља Републике Србије Златибор Лончар одржали су данас у Административном центру Владе Републике Српске у Источном Сарајеву, билатерилни састанак након заједничне сједнице влада Републике Српске и Републике Србије, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.
Лончар и Шеранић (фото: Влада Републике Српске) -
Лончар и Шеранић (фото: Влада Републике Српске)

Током разговора Шеранић је захвалио Лончару и Влади Србије за несебичну и братску подршку коју су изказали здравственом систему Републике Српске у периоду борбе против пандемије вируса корона.

Уједно, Шеранић је честитао Републици Србији и њеном руководству на одличној организацији процеса вакцинације становништва против Ковид-19, у коју је и сам имао прилику да се увјери, посебно захваливши за пружену руку подршке Републици Српској и организацију вакцинације у Србији за запослене у здравственим установама и установама социјалне заштите из Републике Српске, наводи се у саопштењу.

Посебна пажња током састанка посвећена је изазовима са којима ће се здравствени системи суочити након пандемије вируса корона, што се првенствено односи на пружање редовне здравствене заштите за грађане, опремање болница и унапређење здравствених услуга када се здравствене установе, у пуном капацитету, врате редовном начину рада, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.

Министри су размијенили и мишљења о томе како наградити младе љекаре који су се пожртвовано и професионално ангажовали у ковид одјељењима током пандемије.

На састанку је разговарано и о изазовима у вези са обезбјеђивањем адекватних сертификата који ће грађанима бити потребни ради несметаног кретања, посебно у иностранство.

Констатовано је и да је Фонд здравственог осигурања Републике Српске исплатио сва дуговања за пружене здравствене услуге грађанима Републике Српске у Србији, у складу са Споразумом о сарадњи из области здравственог осигурања, наводи се у саопштењу.

За наредни период договорено је јачање сарадње ова два министарства, као и посјета министра Алена Шеранића Министарству здравља Србије.