latinica  ћирилица
17/05/2021 |  15:22 ⇒ 16:44 | Аутор: РТРС

Од посљедица вируса корона у УКЦ Српске преминула породиља

Од посљедица вируса корона, у Универзитетском клиничком центру Републике Српске јуче је преминула породиља С. Ж. (1988), за чији су се живот љекари борили пуне двије седмице, потврђено је за РТРС из ове здравствене установе.
УКЦ Републике Српске - Фото: РТРС
УКЦ Републике СрпскеФото: РТРС

- Наиме, 2. маја 2021. године у Универзитетски клинички центар Републике Српске примљена је трудница С.Ж. у 30. недјељи трудноће са симптомима и позитивним тестом на вирус корона. Породиља је претходно била хоспитализована у Општој болници Добој у периоду од 30.априла до 2. маја 2021. године, када је транспортована у нашу установу - навели су из УКЦ-а Српске.

Додају да су након пријема, односно 3. маја, љекари Клинике за гинекологију и акушерство индиковали завршетак трудноће царским резом.

- Након обављеног царског реза пацијенткиња је примљена у Јединицу за интензивно лијечење Клинике за анестезију и интензивно лијечење гдје је настављен терапијски третман. Током боравка у Клиници за анестезију и интензивно лијечење пацијенткиња је захтијевала високо проточну терапију кисеоником, потом неинвазивну механичку вентилацију (неинванзивни респиратор), а затим и инвазивну механичку вентилацију (респиратор). Контролни тест на вирус корона урађен је 13. маја 2021. године и био је негативан - речено је за РТРС из УКЦ-а Српске.

Из УКЦ Српске наводе да због компликација основне болести, Ковид 19, 15. маја долази до погоршања општег стања пацијенткиње, те се предузима низ дијагностичких и терапијских процедура од стране дежурне екипе љекара УКЦ Републике Српске.

- Нажалост, спроведене терапијске мјере нису дале резултат због чега долази до срчаног застоја у јутарњим сатима 16. маја 2021. године и након неуспјешне кардиопулмоналне реанимације пацијенкиња је нажалост преминула 16. маја 2021. године у 9.55 минута - наводи у УКЦ Српске.

Додају да што се тиче здравственог стања дјетета које је хоспитализовано у Клиници за дјечије болести УКЦ, данас у четрнаестом дану живота налази се на кисеонику од три литре у минути.

- Првих шест дана живота било је на механичкој вентилацији - наводе из УКЦ Српске.

Иако је епидемиолошка ситуација у Републици Српској под контролом и евидентан је пад заражених и хоспитализованих пацијента у болницама Републике Српске и у њиховој установи, УКЦ Српске подсјећа јавност да још увијек није вријеме за опуштање.

- Још једном смо свједочили непредвидивости вируса корона и компликацијама које ова опака болест изазива. Борбу са овом пошасти у нашој установи је изгубила породиља и овом приликом руководство наше установе, као и колектив Клинике за анестезију и интензивно лијечење на челу са начелником др Драганом Ракановићем желе да изјаве саучешће породици преминуле због ненадокнадивог губитка - речено је из УКЦ-а.

Наводе да у Ковид одјељењу Клинике за гинекологију и акушерство хоспитализована једна позитивна пацијенткиња.

- Ради се о трудници у 7. мјесецу трудноће, која је примљена 11. маја 2021. године. Тренутно је лакше клиничке слике, без тегоба, уредне сатурације, под интензивним надзором у Клиници. Лабораторијске анализе се раде свакодневно, пулсна оксиметрија, ЦТГ мониторинг, као и ехосонографски прегледи. Особље Клинике за гинекологију и акушерство наглашава да је исход ове болести је јако непредвидљив, те да уз њихов интензиван надзор и уз сарадњу колега из других клиника УКЦ Српске настоје да пацијенткињу доведу до потпуног опоравка и користе ову прилику да још једном замоле све труднице и породиље да се придржавају свих прописаних епидемиолошких мјера у условима пандемије вируса корона - речено је за РТРС из УКЦ-а Српске.

Још једном Универзитетски клинички центар апелује на грађане, неодговорне појединце, активисте друштвених мрежа и актере политичког жовота у Републици Српској да не користе туђу трагедију у дневнополитичке сврхе.

- Љекари и друго медицинско особље УКЦ Српске надљудским напорима чине све да спасу сваки људски живот што потврђују и многа свједочења пацијената који су преживјели вирус корона.