latinica  ћирилица
17/05/2021 |  15:41 ⇒ 15:44 | Аутор: РТРС

Шеранић - Тепавчевић: Стручна подршка оснивању завода за социјалну заштиту Српске

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије пружиће у наредном периоду техничку и стручну подршку с циљем оснивања завода за социјалну заштиту Републике Српске, најавила је министака Дарија Кисић Тепавчевић на састанку у Источном Сарајеву са министтом здравља и социјалне заштите Републике Српске Аленом Шеранићем.
Састанак: Шеранић и Тепавчевић - Фото: Facebook
Састанак: Шеранић и ТепавчевићФото: Facebook

Саговорници су се сагласили о потреби предузимања конкретних корака с циљем унапређења сарадње у области социјалне заштите, саопштено је из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије.

Министри су разговарали и о поједностављењу процедура у обезбјеђивању социјалне заштите грађана Србије у Српској и обрнуто, када се нађу у ситуацији потребе за социјалном заштитом, као и о могућности потписивања посебног уговора којим би се та област регулисала.

Шеранић је рекао да је Министарство здравља и социјалне заштите Српске заинтересовано за искуства Србије по питању Закона о социјалној карти, који је у фебруару усвојила Народна скупштина Србије.

- Шеранић је информисао Тепавчевићеву о потреби оснивања завода за социјалну заштиту Републике Српске, установе социјалне заштите каква већ функционише у Србији - наведено је из Министарства здравља и социјалне заштите Српске.

Завод за социјалну заштиту Републике Српске ће се, као кровна институција у области социјалне заштите, бавити развојем, праћењем, унапређењем, планирањем, те истраживачким и стручним пословима.

Намјера је да се оснивањем тог завода у Српској обезбиједи стручна институција у области социјалне заштите која ће имати велики утицај на развојне правце дјеловања у овој области, додаје се у саопштењу.

Контакти са овим заводом у Србији су већ остварени, те ће сарадња у наредном периоду бити интензивирана, о чему ће конкретније бити ријечи током планиране посјете Заводу стручњака из ове области из Републике Српске.