latinica  ћирилица
17/05/2021 |  16:13 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Додик на самиту Брдо Бриони: БиХ у дебело замрзнутом статусу (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик који је учествовао данас на састанку лидера Брдо-Бриони рекао је да је БиХ у дебело замрзнутом статусу.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је навео да је било ријечи и о БиХ и изазовима, о застојима у политичком развоју.

- Чињеница да ФБиХ није до сада формирала Владу, говори о томе да је тај застој круцијално важан за БиХ - рекао је Додик за нашу телевизију.

Када је ријеч о изборном законодавству Додик је оцијенио да је договор око реформи Изборног закона пропао, јер се није успјело договорити на нивоу два лидера који су најважнији у том процесу представника Бошњака и Хрвата.

Истакао је да је кључно питање било проширење.

- Али, оно не зависи од нас и у ЕУ има значајан број земаља које су против проширења и то проширење се само декларативно спомиње од стране ЕУ и више је у служби да се одржи илузија него да се поставе практични кораци - рекао је Додик за РТРС.

Истакао је да Предсједништво БиХ данас није имало никакав консензус.

- Шефик Цаферовић је неоправдано у своје име оптуживао Србију и Хрватску, али то је његов став, а не став Предсједништва - рекао је Додик.

Додао је да нису успјели да дођу до консензуса, јер да јесу, данас би овдје, каже дошао само један члан Предсједништва и изнио заједнички став.

Додик је рекао да је форум обиљежио десет година процеса у којем су јасно постављени критеријуми.

- Земље које су ушле у ЕУ са бившег југословенског простора и земље које то претендују, плус Албанија да се договарају на који начин да се помогну. Данас смо дошли до Декларације која управо промовише значај тих 10 година, као и чињенице да се осврнемо на процес придруживања ЕУ, те да се у том погледу покрене тај процес, који је у десетогодишњем застоју -  истакао је Додик.

Нагласио је да су представници Приштине инстистирали готово два сата на неким рјешењима који минирају процес.

- Било и ријечи о непромјенљивости граница. Приштина је инстистирала да се наведе Република Косово што није могло да буде прихваћено - поручио је Додик.