latinica  ћирилица
17/05/2021 |  16:31 ⇒ 16:45 | Аутор: РТРС

Ћорић: Наредни кључни пројекти су ауто-пут и аеродром у Требињу

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић рекао је данас у Источном Сарајеву да су, након полагања камена темељца за изградњу Хидроелектране "Бук Бијела" у Фочи, два наредна кључна пројекта влада Српске и Србије изградња ауто-пута Београд-Бањалука и изградња аеродрома Требиње.
Недељко Ћорић са министрима у И. Сарајеву - Фото: СРНА
Недељко Ћорић са министрима у И. СарајевуФото: СРНА

Ћорић је изразио наду да ће након овог доћи до конкретних активности на другим пројектима.

- Нама је витални интерес изградња ауто-пута од Раче према Бијељини - рекао је Ћорић, истичући да је то од великог значаја за Републику Српску.

Он је додао да је Српска испунила све претпоставке да се дође до финансијера и извођача радова на том дијелу ауто-пута, те да ће Српска наставити са активностима на изградњи ауто-пута до Брчког и Вукосавља.

- Надам се да ћемо у наредних пет до седам година бити заокружена цјелина да Бањалука и Београд буду повезани ауто-путем - рекао је Ћорић након одржане заједничке сједнице влада Србије и Српске у Источном Сарајеву.

Ћорић је навео да су, што се тиче аеродрома у Требињу, дефинисане активности како би се могло почети са изградњом и да је Србија предузела конкретне активности да се тај пројекат реализује.

Он је додао да се у мају наредне године очекује завршетак градње моста на Сави.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Томислав Момировић рекао је да је Србија у великом инвестиционом циклусу и да инвестира милијарде у ауто-путеве, пруге, ваздушне луке и да улаже и у водни саобраћај, те да у тим историјским тренуцима Србија не заборавља браћу са ове стране Дрине.

- Све што је од стратешког значаја за Републику Српску, самим тим је од стратешког значаја за Србију - рекао је Момировић.

Он је додао да Србија инвестира 25 милиона евра у техничку документацију и дио пута од Пожеге преко Ужица до Котромана и да треба да иде даље од Вишеграда ка Сарајеву.