latinica  ћирилица
17/05/2021 |  16:58 ⇒ 18:06 | Аутор: РТРС

Тривићева, Ружичић и Гојковићева о заједничким пројектима

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић данас је у Источном Сарајеву са министром просвјете, науке и технолошког развоја Србије Бранком Ружићем и министром културе и информисања Србије Мајом Гојковић разговарала о заједничким пројектима у области образовања и културе.
Тривић и Гојковић и Ружић - Фото: СРНА
Тривић и Гојковић и РужићФото: СРНА

Из Министарства просвјете и културе Републике Српске саопштено је да је током састанка, након заједничке сједнице влада Српске и Србије у Источном Сарајеву, још једном потврђен јединствен приступ изучавању предмета од националног значаја и изради уџбеника за наставне предмете: Српски језик и књижевност, Историја, Географија, Познавање природе и друштва, Музичка и Ликовна култура.

Договорена је будућа сарадња Републичког педагошког завода, Завода за унапређивање васпитања и образовања и Завода за вредновање квалитета васпитања и образовања Србије ради дефинисања заједничког језгра наставног програма за наведене наставне предмете од националног значаја.

- У складу с тим биће израђени заједнички уџбеници у којима ће бити заступљени сви ови садржаји - наводи се у саопштењу.

У области културе, разговарано је о важним темама које су усаглашене на данашњој сједници Владе, а које се односе на заједничку реализацију пројекта изградње меморијалног центра у Спомен-подручју Доња Градина, те о интензивирању сарадње ресорних министарстава и институција у вези реализације завршне фазе пројекта "Башта сљезове боје - Бранко Ћопић", Хашани с циљем оснивања нове јавне установе.

У саопштењу се наводи да је током састанка разговарано и о успостављању сарадње Филмског центра Србије и Центра за развој и унапређење кинематографије Републике Српске.