latinica  ћирилица
17/05/2021 |  17:16 ⇒ 17:19 | Аутор: СРНА

Саши Радојчићу награда "Десанка Максимовић"

Награда "Десанка Максимовић" за укупан допринос српској поезији за ову годину данас је у Београду уручена пјеснику, критичару и преводиоцу Саши Радојчићу.
Саша Радојчић -
Саша Радојчић

То престижно признање требало је да буде додијељено традиционално у Бранковини, гдје је сахрањена чувена пјесникиња, али је због вируса корона свечаност организована у атријуму Народне библиотеке Србије, преносе београдски медији.

Награда се додељује од 1994. године за укупан допринос српској поезији, а Радојчић је, саопштио је жири, пјесник који је аутентичним опусом успјешно синтетизовао филозофска знања, свеопшту ерудицију и једноставност пјесничког израза.

Саша Радојчић /58/ рођен је у Сомбору, дипломирао је и докторирао на Филозофском факултету у Београду, а на београдском Факултету ликовних уметности предаје предмет Филозофија уметности.

Објавио је осам збирки пјесама, пет књига критика и огледа, те пет теоријских књига о филозофији умјетности и пјесништву.

Пјесничка награда "Десанка Максимовић" установљена је 1994. године, а први добитник био је Љубомир Симовић.

Десанка Максимовић била је пјесник, приповједач, романсијер, писац за дјецу, а бавила се и превођењем, махом поезије, са руског, словеначког, бугарског и француског језика.

Објавила је око 50 књига поезије, пјесама и прозе за дјецу и омладину, као и приповједачке, романсијерске и путописне прозе.